Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на акциите на Apple с над 7%, след като производителят на iPhone прогнозира по-слаби продажби до края на годината

Ако реалната търговия на Уолстрийт стартира по подобен начин, пазарната капитализация на Apple ще се върне под 1 трлн. долара

След края на търговията в четвъртък Apple Inc. представи по-добри от очакваните финансови резултати за последното тримесечие, но в същото време производителят на iPhone прогнозира по-слаби продажби през предстоящия ключов сезон на предпразнични покупки.

Нетната печалба на технологичния гигант с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара достигна през последното тримесечие 2,91 долара на акция при очаквания за 2,79 долара на акция, докато приходите достигнаха 62,9 млрд. долара, надвишавайки осредните прогнози за продажби в размер на 61,5 млрд. долара. Приходите от продажбите на iPhone-и за общо 37,2 млрд. долара също надхвърлиха очакванията за 35,6 млрд. долара, въпреки че бяха продадени 46,9 милиона броя при очаквания за 47,5 милиона, тъй като средната цена на продадените през предишното тримесечие смартфони на Apple достигна 793 долара за брой при пазарна прогноза за 751 долара

В същото време обаче Apple представи по-слаби от очакваното прогнози за продажбите през предстоящия ключов предпразничен период на пазаруване. Компанията разчита на продажби през последните три месеца на годината в размер между 89 млрд. и 93 млрд. долара със средна оценка от 91 млрд. долара, докато прогнозите на анализатори и инвеститори бяха за продажби (за приходи) в размер на 93 млрд. долара - точно в горния край на оповестения от технологичния гигант рейндж.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук обвини за тези по-занижени очаквания за предстоящите продажби слабостта на развиващите се пазари и скъпия щатски долар. Според него по-слаби развиващите се пазари включват Бразилия, Индия, Русия и Турция.

По-ниските прогнози на компанията за нейните продажби през предстоящия най-ключов за годината период доведоха до първоначален срив на акциите на Apple с над 7% на извънборсовата търговия на Уолстрийт. Ако инвеститорите станат свидетели на подобен спад на акциите на Apple и при старта на реалната американска търговия (от 15:30ч. наше време), това може да изтрие около 70 млрд. долара от пазарната капитализация на технологичния гигант, и тя може да се върне обратно под ключовата бариера от 1 трлн. долара.

Според някои анализатори и пазарни участници, по-слабите прогнози на Apple за предстоящия сезон на празничните продажби могат да подновят притесненията около технологичните компании, известни като FAANG, имайки предвид първоначалните разпродажби на акциите на Amazon.com Inc. и на компанията-майка на Google - Alphabet Inc., след като в края на октомври те също представиха по-слаби финансови отчети.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна