Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на промишлената експанзия в еврозоната през октомври до 26-месечно дъно

Промишленият растеж в еврозоната се забави през октомври до 26-месечно дъно, тъй като експортните поръчки се свиха за пръв път от края на 2014-а година, което е нов сигнал, че ескалиращата търговска война между САЩ и Китай вреди и на производствения сектор в региона на единната валута, показват окончателни данни от проучване на агенция IHS Markit, които са малко по-слаби от предварителната оценка.

Промишленият PMI индекс се понижи през октомври до 52,0 пункта от 53,2 пункта през септември и малко под предварителен индекс на ниво от 52,1 пункта. Въпреки че индексът все още продължава да задържа стабилно над важното ниво от 50 пункта за 64-ти пореден месец (трайно задържане на индекса над това важно ниво за всеки един от месеците от юли 2013-а година насам), това е неговото най-ниско ниво от август 2016-а година.

Индексът PMI, оценяващ само промишленото производство, се понижи към близо 4-годишно дъно от 51,3 пункта спрямо 52,7 пункта през предходния месец. Индексът на новите експортни поръчки пък се понижи през октомври до 49,1 пункта от 50,2 пункта през септември, понижавайки се под важното ниво от 50 пункта за пръв път от юни 2013-а година насам, което е ясен знак за намаляване на производствените поръчки, постъпващи от чужбина и сигнал, че промишленият сектор в еврозоната е все по-силно притеснен от глобалните търговски бариери.

"Безпокойството в производствения сектор на еврозоната се засили в началото на четвъртото тримесечие", посочи главният икономист на агенция IHS Markit Крис Уилямсън. "Комбинацията от намаляване на складовите наличности, влошаване на поръчките и спад в бизнес оптимизма ще подсилят опасенията, че рисковете за икономическия растеж се изместват в посока надолу, вместо да бъдат в общи линии балансирани, както предполага ЕЦБ", допълни Уилямсън.

"Общите нови поръчки се понижиха за пръв път от почти четири години насам, докато експортните поръчки се свиха за пръв път от повече от пет години насам", отбеляза главният икономист на IHS Markit, коментирайки негативния ефект от ескалиращото търговско напрежение в световен план.

В същото време оптимизмът сред мениджърите в промишления сектор се намира в най-ниското ниво от последните месеци на 2012-а година, което не предвещава скорошно обръщане на негативна тенденция.

По-рано днес агенция Markit представи резултати от свои аналогични проучвания за промишлената активност в четирите водещи икономики на еврозоната. Промишлените PMI индекси на Германия и Франция потвърдиха слабите предварителната оценка на агенция Markit, съответният промишлен PMI индекс на Италия пък се влоши до 4-годишно дъно, като единствено индексът на Испания отбеляза изненадващо подобрение.

Германският промишлен PMI индекс се понижи през октомври до 52,2 пункта от 53,7 пункта през септември и под предварителен индекс на ниво от 52,2 пункта, а аналогичният френски индекс се влоши до 51,2 пункта от 52,5 пункта, потвърждавайки предварителна оценка на агенция Markit.

Промишленият PMI индекс на Италия пък се понижи силно до 49,2 пункта от 50,0 пункта през септември, достигайки най-ниско ниво от декември 2014-а година, като това е първото негово понижение под важната бариера от 50 пункта (свиване на промишлената активност) от август 2016-а насам. Единствено аналогичният индекс на Испания нарасна през октомври до 51,8 пункта от 51,4 пункта през предишния месец, когато испанският промишлен индекс достигна 25-месечно дъно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна