Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция и Италия са сред страните, изключени от US санкциите срещу вноса на ирански петрол

SWIFT обяви, че е прекратила част от достъпа на иранските банки до системата ѝ за съобщения

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са изключили временно осем държави от влезлите в сила на 5 ноември санкциите на САЩ срещу иранския петролен сектор и те ще могат да продължат да купуват ирански петрол, обяви в понеделник държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс.

Сред освободените от санкции държави има и две членки на ЕС - Италия и Гърция. Останалите страни, които няма да подлежат на санкции, са Китай, Индия, Тайван, Япония, Турция и Южна Корея, като някои от тях са основни вносители на ирански петрол.

Съгласно законите на САЩ правото на изключение може да се предоставя за срок до 180 дни.

Майк Помпейо посочи, че повече от 20 страни вече са ограничили вноса на петрол от Иран, намалявайки покупките с повече от 1 милион барела на ден.

Междувременно базираната в Белгия система за глобална междубанкова финансова телекомуникация SWIFT обяви в понеделник, че е прекратила част от достъпа на иранските банки до нейната система за съобщения, като това решение е взето в интерес на стабилността и целостта на глобалната финансова система, посочва Ройтерс.

В кратко изявление SWIFT не се споменава, че в понеделник влизат в сила санкциите на САЩ спрямо ирански финансови институции като част от усилията на американския президент Доналд Тръмп да принудят Иран да ограничи своите ядрена, ракетна и регионална дейности.

В декларацията на SWIFT само се посочва, че спирането на достъпа на иранските банки до нейната системата за съобщения е стъпка, "достойна за съжаление", но тя е "взета в интерес на стабилността и целостта на по-широката глобална финансова система".

Правителството на САЩ е съобщило на SWIFT, че се очаква да спази американските санкции и би могла да бъде подложена на санкции, ако това не стане. От друга страна, на SWIFT е забранено да прави това с оглед на т.нар. "блокиращ статут" на Европейския съюз, който би могъл да наложи наказания на базираната в Брюксел система за глобална междубанкова финансова телекомуникация за нейното спазване на американското законодателство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени