Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо отстъпление на бизнес експанзията в американската сфера на услугите от септемврийския пострецесионен връх

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През октомври бизнес експанзията на компаниите в сферата на услугите на САЩ отстъпи слабо от пострецесионния връх, достигнат през септември, показва проучване на Institute for Supply Management (ISM).

Индексът ISM, измерващ активността извън промишлеността, се понижи през октомври до 60,3 пункта от 61,6 пункта през септември, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за по-сериозен спад към 59,1 пункта. Това представлява 105-и пореден месец на растеж на активността в сферата на услугите и след като през септември съответният ISM индекс достигна най-високо ниво от далечната 1997-а година.

Индексът, измерващ новите поръчки в сферата на услугите, се понижи слабо до 61,5 от 61,6 пункта, докато индексът, оценяващ бизнес активността (производствения индекс) в непромишлената сфера се понижи с 2,7 пункта до 62,5 пункта.

Компонентата на ISM индекса, отчитаща работната заетост в този важен за американската икономика сектор, също спадна с 2,7 пункта до 59,7 пункта.

Трябва да се има предвид, че секторът на услугите е ключов за растежа на водещата световна икономика, тъй като формира близо 80% от брутния вътрешен продукт на страната. В същото време трудовата заетост в услугите формира и повече от 80% от общата заетост в частния сектор на САЩ.

Понижение до 61,7 пункта от 64,2 пункта през септември бележи и ценовият индекс в сферата на услугите, но въпреки това е сигнал за увеличаване на производствените цени през октомври за 32-ри пореден месец и нов знак за увеличаващ се инфлационен натиск.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна