Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон не взе решение за границата с Ирландия при Брекзит

| обновено на 06.11.18 в 18:50
Премиерът на Великобритания Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей е убедена, че все още може да постигне сделка с ЕС по Брекзит, но това няма да стане с цената на всичко.

След днешното важно заседание на кабинета неин говорител заяви, че обсъждането на основния проблем с продължителността на така наречения „предпазен механизъм“ за избягване на твърда граница с Ирландия е било конструктивно, но решение не е било взето. Някои министри са поискали допълнителни юридически консултации преди да подпишат каквото и да е споразумение.

Тереза Мей твърди, че 95 процента от споразумението по напускане на ЕС са договорени, но по въпроса за ирландската граница предстои още много работа.

Междувременно главният европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние, който е в Братислава заяви, че ЕС не може да сключи споразумение с Великобритания и да даде преходен период след Брекзит, без да има сделка за избягване на твърда граница в Ирландия. Той не е съгласен с искането на Лондон „предпазният механизъм“ да има конкретен срок. „Брекзитиърите“ обаче се опасяват, че по този начин Обединеното кралство ще продължава да е обвързано безкрайно с ЕС.

От "Даунинг стрийт" твърдят, че въпросът с ирландската граница е последният нерешен проблем, за да могат преговорите да бъдат подновени и Тереза Мей отчаяно се нуждае от подкрепата на своите министри.

Тереза Мей побърза вчера да се обади на ирландския си колега Лео Варадкар, след като стана известно, че той е разгневен от думите на министъра за Брекзит Донимик Рааб, че „предпазният механизъм“ може да остане в сила само три месеца. Появиха се дори твърдения, че Рааб е готов да подаде оставка, ако този срок е по-дълъг, но по-късно от неговото ведомство отрекоха за оставката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна