Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската икономика удари рязко спирачка, свивайки се за пръв път от 2015 г.

През третото тримесечие икономиката на Германия се сви за пръв път от 2015-а година насам, тъй като глобалното търговско напрежение влоши традиционния важен двигател на растежа в лицето на износа, показва експресна оценка на немската официална статистика Destatis.

Брутният вътрешен продукт на водещата европейска икономика се сви на тримесечна база с 0,2% при очаквания за понижение с 0,1% и след добър растеж от 0,5% през трите месеца до края на юни. Това представлява първо свиване на германската икономика от началото на 2015-а година насам.

На сезонно-коригирана база БВП нарасна през периода юли - септември с едва 1,1% спрямо третото тримесечие на 2017-а година при осреднена прогноза за растеж с 1,3% и експанзия с 2,3% през второто тримесечие на настоящата година, отбелязвайки най-слабото представяне от първото тримесечие на 2013-а година.

Взимайки предвид работните дни, растежът на БВП също нарасна през третото тримесечие с едва 1,1% след повишение с 2,0% през второто тримесечие, отбелязвайки най-слаб растеж от точно четири години насам (от третото тримесечие на 2014-а година).

                                                                                                                Графики на БВП на тримесечна и на годишна база

Снимка

"Известното намаляване на БВП спрямо предходното тримесечие се дължеше най-вече на негативното развитие на международната търговия, като първоначалните оценки показват, че е имало по-малък износ при по-голям внос през третото тримесечие спрямо второто", отбеляза Destatis.

Трябва да се има предвид, че нарастват опасенията относно представянето на германската икономика, която се намира в девета година на експанзия, като притесненията са свързани с ескалиращото глобално търговско напрежение и по-специално межuи САЩ и Китай, както и с условията по излизането на Великобритания от ЕС (условията по Брекзит сделката).

Икономисти също така отбелязват, че слабите данни за третото тримесечие се дължат отчасти на временни фактори и по-специално на влошаването в автомобилния сектор с оглед на влезлите от 1-ви септември в сила нови стандарти за вредните газови емисии, известни като WLTP. Според официални статистически данни, производството на автомобили и на части за тях се е свило с повече от 7% през третото тримесечие спрямо предходните три месеца в резултат на по-трудното въвеждане на новите емисионни стандарти за новопроизведените автомобили. Негативно отражение върху германската икономика са оказали и извънредно ниските нива на река Рейн, която по принцип е основен транспортен коридор за петролни и други продукти.

В добавка към тези фактори германските фирми изглеждат притеснени и относно нестабилността на вътрешната политическа сцена, след като трудно формираната управляваща коалиция на канцлера Меркел беше на два пъти близо до разпад.

Всичко това накара преди дни икономическите съветници на германското правителство да намалят рязко прогнозите за растежа на БВП до едва 1,6% през тази година спрямо предишна оценка за солидна експанзия от 2,3%. За 2019-а година те очакват забавяне на икономическия растеж до 1,5 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна