Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия пред сериозен конфликт с ЕС, отказа да преразгледа бюджета за 2019 г.

Италианското правителство заяви пред Европейската комисия (ЕК), че е потвърдило бюджетните си параметри за следващата година, запазвайки същите нива на икономически растеж и на бюджетен дефицит, които бяха заложени в проектобюджета въпреки призивите на европейските власти в Брюксел, че те нарушават фискалните правила в рамките на Европейския съюз (ЕС).

Агенциите Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл" цитират писмо, изпратено до ЕК, в което италианският министър на икономиката Джовани Триа заявява, че въпреки критиките на ЕС, управляващите в Рим ще продължат да залагат на бюджетен дефицит в размер на 2,4% от БВП на страната за следващата година, за да могат да се финансират експанзивните и скъпо струващи мерки на двете управляващи италиански партии - антисистемното движение "Пет звезди" и крайно-дясната партия "Лига".

В официалното писмо до ЕК също така се предвиждат планове за продажба на италиански държавни активи през 2019-а година в размер на 1% от БВП, за да се подсили ангажиментът на правителството за запазване на тенденцията на намаляване на огромния държавен дълг. Според властите в Рим продажбите държавни активи ще помогнат на Италия да намали дълга си до 126% от БВП през 2021 година от  131,2% през 2017-а година, отбелязва документът.

Правителството също така заяви, че се надява, че очертаните мерки ще доведат до икономически растеж от 1,5% през 2019 година.

Трябва да се има предвид, че фискалните правил в ЕС изискват високо задлъжнели правителства като италианското да орязват ежегодно техните структурни дефицити и държавни дългове.

Решението на италианското правителство представлява последна стъпка в ожесточения спор между Рим и Брюксел относно плановете за държавни разходи.

През октомври ЕК предприе безпрецедентната стъпка, отхвърляйки проектобюджета на Италия като несъвместим с правилата на блока по отношение на фискалната дисциплина. Италия имаше три седмици, или до вторник (13-ти ноември), да отговори на критиките на Брюксел. На 21-ви ноември Комисията ще публикува становища за всички държави, които се смята, че са в нарушение на правилата за дефицита и дълга и вероятно ще препоръча откриването на така наречена процедура при прекомерен дефицит спрямо Италия.

Новият епизод от бюджетната битка може да се развие в началото на декември, когато другите министри на финансите на ЕС трябва да решат дали да одобрят или отхвърлят препоръката на Комисията.

Ройтерс отбелязва, че ако се стигне до процедура при прекомерен дефицит, Брюксел може да поиска от Италия да прехвърли безлихвен депозит в размер на 0,2% от БВП на страната към общия спасителен фонд на еврозоната, известен като Европейския механизъм за стабилност (ESM).

Комисията също така би могла да определи срок, който може да бъде още до февруари догодина, в който Италия да предприеме действия за намаляване на дълга си. Подобни стъпки ще трябва да бъдат одобрени от останалите членове на еврозоната.

Пропускането и на този краен срок може да доведе до още по-тежки санкции, включително глоба в размер до 0,2% от БВП, спиране на европейски фондове за милиарди евро и по-строг фискален мониторинг от страна на Европейската комисия и Европейската централна банка, включващ и мисии в Италия, подобни на тези в закъсали страни като Гърция.

Ако Италия обаче продължава да не съдейства, Рим може да се изправи пред още по-строги санкции съгласно правилата на ЕС. Те могат да включват глоба до 0,5% от БВП, предпазен мониторинг на ЕС по отношение на плановете на Италия за емитиране на нов дълг и намаляване, или дори спиране на заеми в размер на няколко милиарда евро от Европейската инвестиционна банка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна