Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко разширяване на търговския дефицит на Япония през октомври

През октомври търговският баланс на Япония се оказа на изненадващо голям дефицит, тъй като търговската война между САЩ и Китай поставя своя негативен отпечатък и върху третата по сила икономика в света.

Япония отчете търговски дефицит в размер на цели 449,3 млрд. йени, надвишавайки съществено осреднените очаквания на финансовите пазари за дефицит в размер на около 70 млрд. йени и след позитивен баланс в размер на 131,3 млрд. йени през септември, показват данни на японското финансово министерство.

Големият търговски дефицит произтича от по-големите внесени обеми на суров петрол и на втечнен природен газ, което доведе до ръст на японския внос през октомври с 19,9% спрямо същия месец на предходната година след понижение с 1,3% през септември. В същото време износът се повиши с 8,2% след растеж със 7,0% месец по-рано.

Японският търговски излишък спрямо САЩ се сви с 11%, като това представлява първо влошаване на позитивния баланс от четири месеца насам и е факт в резултат на рязко увеличаване на вноса на американско жито, на втечнен газ и на суров петрол, посочват от финансовото министерство.

Трябва да се има предвид, че през миналата седмица американският вицепрезидент Майк Пенс критикува японския търговски излишък със САЩ, оплаквайки се, че американските стоки и услуги са изправени пред прекалено много търговски бариери в Япония.

Износът на Япония в посока Китай пък нарасна през октомври с 9%, тъй като политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп "Америка над първо място" накара японските производители да обърнат по-голям поглед на азиатските пазари. Японският внос от Китай обаче нарасна през октомври с цели 16% с оглед на вътрешното търсене на облекло и на комуникационно оборудване, въпреки че търговската война между двете водещи световни икономики подтикна някои японски компании да коригират своите вериги за доставки, за да намалят зависимостта си от части, произведени в Китай.

Редица икономисти заявиха, че разширяването на търговския дефицит на Япония и притесненията, свързани с глобалната търговска война, могат да отслабят допълнително растежа на БВП през последното тримесечие на годината, след като през периода юли - септември третата по сила световна икономика се сви по-силно от очакваното в резултат на мудния износ и серията природни бедствия в страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени