Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Сентено: Предложението на Франция и Германия за бюджет на еврозоната е голям напредък в плановете за реформи

Председателят на Еврогрупата Марио Сентено
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френско-германското предложение за бюджет на еврозоната може да представлява "истински пробив" по отношение на постигането на споразумение през следващия месец за пакет от мерки за реформиране на еврозоната, заяви председателят на Еврогрупата Марио Сентено, цитиран от агенция Ройтерс.

В петък Франция и Германия се споразумяха да подкрепят идеята за съвместен бюджет в рамките на еврозоната, насочен към финансирането на инвестиции и реформи, които да помогнат за по-нататъшно сближване на икономиките в региона на единната валута.

Трябва да се има предвид, че Еврогрупата, както и всичките министри на финансите от ЕС, с изключение на Великобритания, която трябва да напуснат блока през март догодина, ще обсъдят в понеделник това предложение като част от пакет от реформи, които ще бъдат договорени през декември и имат за цел да се засили устойчивостта на еврозоната на бъдещи кризи.

"Приносът на Франция и Германия за бюджета на еврозоната е важна тема на днешната дискусия", посочи председателят на финансовите министри на еврозоната - Марио Сентено. "Това представлява много важен принос. Това може да се окаже важен пробив преди срещата през декември", заяви той пред репортери преди началото на днешната среща.

Съгласно френско-германското предложение от петък, бюджетът на еврозоната ще бъде достъпен само за онези членове на еврозоната, които спазват правилата на ЕС, ограничаващи бюджетните дефицити и държавния дълг.

Италия, която се намира в сериозен конфликт с Европейската комисия и финансовите министри от еврозоната относно фискални планове, заложени в проектобюджета за 2019-а година, обаче е твърдо против предложението на Франция и Германия. "Тъй като изглежда, че предложеният план нанася щети на Италия, той никога няма да получи нашата подкрепа", заяви в понеделник вицепремиерът Матео Салвини пред репортери в Милано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна