Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко влошаване на потребителските нагласи в еврозоната и в рамките на целия ЕС през ноември

Потребителските нагласи в еврозоната и в целия Европейския съюз се влошиха изненадващо рязко през ноември, показват предварителни данни от редовно проучване на Европейската комисия.

Индексът на потребителското доверие в рамките на еврозоната се понижи само в рамките на месец с 1,2 пункта до -3,9 пункта, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-умерено понижение до -3,0 пункта от -2,7 пункта през октомври.

Влошаване с един пункта до -3,7 пункта бележи и аналогичният индикатор за потребителските нагласи през ноември в целия Европейски съюз.

Това са най-ниските нива на потребителско доверие от март 2017-а година насам, но въпреки това и двата индикатора остават далеч над техните осреднени дългосрочни стойност, които за еврозоната са от -12,0 пункта, а за целия ЕС - от -11,1 пункта.

ЕК ще представи окончателните данни за потребителското доверие през настоящия месец на 29-и ноември, когато ще станат ясно и резултатите от проучването за бизнес нагласите в еврозоната и за всички страни-членки на Европейския съюз.

Графики на индексите на потребителско доверие в ЕС и в еврозоната

Снимка

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна