Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов срив на петролните цени към най-ниски нива за годината

Цените на петролните фючърси се понижават рязко по време на петъчната търговия към най-ниски нива за 2018-а година с оглед на оставащите в сила притеснения относно възможността за подновяване на проблема с дисбаланаса между предлагане и търсене на фона на влошаващите се перспективи пред глобалния икономически растеж в края на тази и за следващата година.

По време на европейската търговия Фючърсите на петрола сорт "Брент" с доставка през януари се понижават с близо 3,5% към 60,30 долара за барел, достигайки най-ниско ниво от февруари месец насам. Аналогичните фючърси на американския лек суров петрол се обезценяват с над 5% към 51,80 долара, достигайки по този начин най-ниско ниво от октомври 2017-а година и отправят поглед към психологически важна бариера от 50 долара за барел.

По този начин петролните фючърси вече се търгуват с около 30% под върховете, достигнати в началото на октомври с оглед на факта, че глобалното производство започна да надвишава потреблението на важната енергийна суровина през последното тримесечие на годината, слагайки край на периода на известен недостиг, който беше в сила от началото на 2017-а година.

                                                                                                  Графики на американския лек суров петрол и на петрола брент

Снимка

Трябва да се има предвид, че с оглед на драматичния спад през последните седмици, ценовата волатилност (ценовите колебания) и на двата типа основни петролни фючърси вече достигна през ноември нива, които за последно бяха видени при срива на цените на черното злато през периода 2014-а/2016-а година и преди това - по време на глобалната финансова криза през 2008-а/2009-а година.

Поредното силно поевтиняване на петрола е факт въпреки предстоящата важна среща на 6-и декември на страните-производителки, известни като "ОПЕК +" (страните от картела и техни важни съюзници, включително Русия). Очакванията са, че на тази среща вероятно ще бъде договорено съкращаване на петролните добиви с между 1 млн. до 1,4 млн. барела на ден, тъй като водещите производители също се опасяват от завръщане на проблема със сръхпредлагането, който беше в основната на драматичната обезценка на петрола преди няколко години от нива около и над 100 долара към нива под 30 долара за барел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна