Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валдис Домбровскис: Бюджетът на Италия се нуждае от съществена корекция

ЕК може да стартира наказателната процедура спрямо Италия още преди Коледа

Валдис Домбровскис
Снимка: БГНЕС

Италия трябва да направи "съществена корекция" на проектобюджета си за 2019-а година, заяви еврокомисарят Валдис Домбровскис за италианския вестник La Stampa и за немския ежедневник Handelsblatt, съобщава Ройтерс.

Handelsblatt също така цитира неназовани източници от ЕС, които твърдят, че Европейската комисия може да стартира реалната наказателна процедура при прекомерен дефицит спрямо Италия още преди Коледа, вероятно на 19-и декември. На този етап обаче от Комисията не коментират тази информация.

Трябва да се има предвид, че ЕК отхвърли прекалено експанзивния проектобюджет на Рим за 2019-а година, тъй като в него има отказа от поетите от предходното италианско правителство ангажименти за намаляване на разходите и на държавния дълг.

Запитан дали евентуалното намаляване на бюджетния дефицит на Италия за догодина с 0,2 процентни пункта (до 2,2% от БВП спрямо планирания от правителството дефицит от 2,4%) ще бъде достатъчно, Домбровскис заяви пред La Stampa: "Определено не изглежда така".

В интервюто, публикувано в сряда, той посочи, че бюджетните планове на италианското правителство вече са навредили на икономиката на страната посредством повишаване на разходите по държавните заеми (увеличаване на доходността на държавните облигации). "Тези икономически промени също така вредят на банковата система", допълни европейският комисар.

В началото на седмицата коалиционното правителство на Италия заяви, че засега ще продължава да се придържа към основните си бюджетни цели за 2019-а година, тъй като очаква анализ на себестойността на заложените в бюджета основни мерки за разходните пера, но оставя отворена възможността за евентуално намаляване на планирания дефицит в размер на 2,4% от БВП.

Междувременно италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо и икономическият министър Джовани Триа изразиха готовност да работят с ЕС, за да се разреши текущия спор и да се постигне подобрение на бюджетния план.

Джовани Триа отбеляза, че Италия не търси борба с Брюксел или излизане от еврото, а вместо това желае диалог и реалистичен бюджет, насочен към справяне с конкретни проблеми в страната. В същото време Ди Майо посочи, че иска диалог с Европейската комисия относно италианския бюджет за догодина, но добави, че неговото правителство не може да измени на обещанията, дадени на италиански граждани, и няма да забави стартирането на ключови бюджетни мерки.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна