Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ново историческо дъно на германската безработица през ноември от едва 5 на сто

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През ноември молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха по-силно от очакваното, което доведе и до намаляване на нивото на безработица до ново рекордно дъно от 5,0%, показват данни на Федералната агенция по заетостта (BA).

Молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха през единадесетия месец на настоящата година с 16 хиляди до общо 2,276 милиона, докато очакванията на финансовите пазари бяха за тяхно понижение с 10 хиляди след техен спад с 12 хиляди през октомври.

Безработицата в Германия на сезонно коригирана база не оправда прогнозите за стабилизация в октомврийското дъно от 5,1%, понижавайки се до нов рекордно най-ниско ниво от 5,0% – най-ниско ниво на безработица след обединението на Германия в края на 1990 година.

На сезонно некоригирана база броят на безработните германци се понижи през ноември до 2,186 милиона от 2,204 милиона месец по-рано, което доведе до намаляване и на нивото на безработицата на сезонно некоригирана база до 4,8% от 4,9% през октомври.

"Настоящият месец ни предостави още една серия благоприятни новини за трудовия пазар", посочи шефът на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шееле, добавяйки, че търсенето на работна ръка от страна на компаниите продължава да бъде силно.

През ноември в Агенцията по заетостта бяха регистрирани около 807 хиляди незаети работни места, или с 35 хиляди повече, отколкото година по-рано.

Трябва да се има предвид, че здравият пазар на труда беше в основата на водения от вътрешното потребление подем на германската икономика през последните години. Оставащият в сила много позитивен тренд на трудовия пазар е сякаш предпоставка за по-нататъшно увеличаване на частното потребление и на данъчните приходи във водещата европейска икономика. В рамките на настоящата година обаче силният трудов пазар не успя да генерира подобен силен икономически растеж, тъй като в същото време германският износ пострада сериозно от ескалиращото търговско напрежение в глобален план в резултат на войната с митата между САЩ и Китай.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от