Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ предупреди за растящи рискове пред финансовия сектор на еврозоната

Европейската централна банка предупреди в четвъртък за нарастващи рискове за финансовия сектор в еврозоната, вариращи от загрижеността на инвеститорите около проблемите с бюджета на Италия до евентуален силен спад на глобалните цени на активите и до евентуалната невъзможност за сключване на Брекзит сделка.

"От месец май насам има все по-големи предизвикателства през финансовата стабилност в еврозоната", написа ЕЦБ в своя редовен шестмесечен преглед на рисковете във финансовия сектор на 19-те страни, споделящи единната валута, съобщава "Уолстрий джърнъл".

На специална пресконференция вицепрезидентът ЕЦБ Луис де Гиндос предположи, че икономиката на Великобритания може да изпадне в "дълбока рецесия" в случай на неконтролиран Брекзит (напускане на ЕС без споразумение). Той обаче отбеляза, че банките в еврозоната са добре подготвени за подобен негативен сценарий (за Брекзит без сделка).

На глобално ниво финансовите и бизнес цикли са достигнали крайна зрялост, а редица пазарни показатели сочат, че цените на активите в световен мащаб могат да спаднат по-рязко, предупреди ЕЦБ в последния си шестмесечен доклад. Според същия анализ по-високите лихвени стави в САЩ в резултат на продължаващата политика на Фед на затягане на лихвите, както и напрежението в международната търговия биха могли да предизвикат още по-сериозен стрес в развиващите се пазарни икономики.

В рамките на еврозоната политическата несигурност се е увеличила, предупреди ЕЦБ, акцентирайки най-вече върху нарастващите опасения на инвеститорите относно плановете на италианските власти за повече публични разходи и по-голям бюджетен дефицит, които предизвикаха сериозна конфронтация с Европейската комисия.

Луис де Гиндос предупреди, че икономиката на Италия в момента е слаба. Той обаче се аргументира, че другите южноевропейски страни, такива като Испания и Португалия, са в известна степен защитени от проблемите в Италия, тъй като техният икономически растеж е по-силен и техните банки са относително здрави.

ЕЦБ посочи, че докато банките в еврозоната са станали по-издръжливи и са намалили размера на техните необслужваеми кредити, рентабилността им е останала все още е ниска. Това се дължи на високите оперативни разходи и на твърде много банки в някои страни - членки.

Извън банковия сектор се забелязва растяща загриженост относно инвестиционните фондове, чиито общи активи се увеличиха повече от два пъти през последното десетилетие, достигайки  до 13,8 трлн. евро. "Растящите експозиции в неликвидни и рискови активи правят фондовете уязвими от потенциални шокове на световните финансови пазари", се казва в последния доклад на ЕЦБ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна