Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на Уолстрийт след сигналите за отслабване на търговското напрежение между САЩ и Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на американските компании стартираха търговията в понеделник с доста добри повишения, тъй като и инвеститорите на Уолстрийт приветстваха договореното през уикенда между Доналд Тръмп и Си Цзинпин временно преустановяване на политиките на увеличаване на митническите тарифи между САЩ и Китай в рамките на следващите три месеца, докато се провеждат новите търговски преговори между двете водещи световни икономики. И трите основни фондови индекса достигнаха за кратко триседмични върхове.

Индексът на сините чипове DJIA отвори със солиден ръст от близо 450 пункта и за кратко успя да се повиши над нивото от 26 000 пункта за пръв път от 12-ти ноември насам. Последва париране на част от първоначалните печалби, като DJIA върна леко назад към 25 850 пункта, но все пак продължава да нараства с над 300 пункта (повишение с 1,25%).

                                                                                                           Графика на индекса на сините чипове DJIA

Снимка

Въпреки днешния подем инвеститорите сякаш изглеждат предпазливи с оглед наближаването на серията важни бивши върхове на DJIA около 26 077/26 247 пункта (върхове от 7-и, 8-и, 9-и и 12-ти ноември). Важната техническа зона на подкрепа за индекса на сините чипове обаче е разположена около 25 600 нивото (бивш негов петъчен връх около 25 594 пункта и важна 100-дневна пълзяща-средна около 26 000 нивото), като само евентуално понижение на DJIA поне нея може да постави под въпрос неговото добро възходящо движение в сила от дъната около 24 235/24 259 пункта от 23-ти и 26-и октомври.

Широкият индекс S&P500 пък се повишава с около 1%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,4%, след като и те стартираха днешната търговия с още по-добри повишения съответно с 1,6% и с 1,8%.

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи с 90 дни евентуалното ново увеличение от 10% на 25% на митата върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара допринася за добро повишение на акците на технологичните компании (акциите на Apple поскъпват с 2,3%), както и на акциите на индустриални гиганти като Caterpillar Inc. и  Boeing Co., които поскъпват съответно с 2,75% и с близо 5 на сто.

Изказването на Доналд Тръмп, че Китай е съгласен да намали и дори да премахне въведените през юли убийствено високи мита от 40% върху вноса на американски автомобили, пък допринася за подем на акциите на компаниите, произвеждащи автомобили. Акциите на General Motors поскъпват с 2,4%, а на Ford Motor и Tesla Inc. - с над 4 на сто.

Рязкото поскъпване на петролните фючърси с около и над 4% е в подкрепа на възходящо движение с между 1,4% и 2,0% на акциите на енергийни гиганти като Exxon Mobil Corp и Chevron Corp.

Американските компании за производство на микропроцесори, чиито приходи зависят силно от продажбите на китайските пазари, също бележат доста здрави повишения, като акциите на Advanced Micro Devices Inc. поскъпват с над 9%, а на Nvidia Corp. - с 4,5%.

Подем с между 2,5% и 5% има и при акциите на големите китайски компании за електронна търговия, листвани на Уолстрийт - Alibaba Group Holdings Ltd, JD.com Inc и Baidu Inc.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна