Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът продължава да поскъпва преди срещата на "ОПЕК+" и очакваното намаляване на добивите

САЩ няма да успее да спре износа на ирански петрол, заяви президентът на ислямската република

Петролните фючърси поскъпват с над 1% по време на търговията във вторник, задълбочавайки вчерашния най-солиден растеж от пет месеца насам с оглед на предстоящата важна среща на ОПЕК на която се очаква решение за намаляване на производството на важната енергийна суровина.

Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през февруари 2019-а година нарастват с 1,78% към 62,70 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари - с 1,68% към 53,85 долара за барел.

По време на търговията в понеделник петролните фючърси нараснаха с цели 4%, след като руският президент Владимир Путин и саудитският принц Мохамед бин Салман се споразумяха да продължат сътрудничеството си в рамките на "ОПЕК +" (страните-членки на картела и техните съюзници, включително Русия) и да успеят да договорят ново ограничаване на производството на предстоящата среща на картела на 6-и декември. Подкрепа за вчерашното най-рязко поскъпване на петрола от пет месеца насам оказа и рязкото подобрение на инвеститорския риск апетит в глобален план, след като Вашингтон и Пекин се споразумяха на временно примирие по отношение на водената между тях търговска война и на 90-дневна отсрочка на всяко едно бъдещо увеличаване на двустранните митнически ставки.

                                                                                            Графика на петрола Брент (на седмична база)

СнимкаСпоред редица анализатори ОПЕК и Русия ще трябва да договорят съкращаване на производството с около 1,3 млн. барела, за да се прекрати текущия процес на силно повишение на петролните складови запаси. Мнозина от тях предполагат, че целта на подобно решение на предстоящата среща на "ОПЕК +" е да се стабилизират цените на петрола сорт Брент към 65 долара за барел.

Същевременно агенция Ройтерс цитира свои неназовани източници от картела, според които страните - членки на ОПЕК са склонни на съкращаване на производството с поне 1,3 млн. барела. Те обаче отбелязват, че на този етап позицията на Русия представлява основно предизвикателство пред постигането на подобна сделка. Според тях ОПЕК може и да отложи взимането на решение, ако Русия също не се съгласи на значително намаляване на петролното производство.

Руските източници посочиха пред Ройтерс, че страната може да допринесе за намаляване на добивите на суров петрол с около 140 хил. барела дневно, но от ОПЕК настояват Москва да съкрати производството с между 250 и 300 хил. барела.

Подкрепа за силния ръст на петролните цени в понеделник оказа и новината, че канадската провинция Албърта ще бъде принудена да намали петролното производство с 8,7%, или с 325 хил. барела дневно, за да се справи с претоварването на нефтопроводите, което доведе до силно увеличаване на складиране на суров петрол. Трябва да се има предвид, че по-голямата част от добивания в региона на Албърта петрол се изнася за Съединените щати.

Трябва обаче да се има предвид, че основен проблем пред опитите на ОПЕК за постигане на нов петролен баланс между търсене и предлагане е рязкото повишаване на добивите в САЩ към рекордните около и над 11,5 млн. барела дневно.

Междувременно президентът на Иран Хасан Рухани заяви, че Съединените щати няма да успеят да спрат петролния износ на Техеран и предупреди, че каквито и да било мерки за предотвратяване на иранските доставки на суров нефт, преминаващи през Персийския залив, ще доведат до блокиране на целия износ на петрол по вода.

Съединените щати въведоха на 5-и ноември нов санкции спрямо Иран, като американските власти твърдят, че имат за цел да намалят износа на петрол от Техеран до нула в опит да ограничат ракетната програма на ислямската република и нейното регионално влияние.

"Америка трябва да знае, че продаваме петрола си и ще продължаваме да го продаваме, като ние не можем да спрем износа на нефт", заяви президентът Хасан Рухани по време на пътуване до северния ирански град Шахруд, съобщава Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна