Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на Уолстрийт след нови притеснения около търговската война САЩ - Китай

Нарастват инвеститорските опасения относно перспективите пред американската икономика

Вчерашната еуфория на капиталовите пазари след срещата Тръмп - Си започна да избледнява доста бързо във вторник, тъй като инвеститорите започнаха отново да поставят под съмнение възможността за истински пробив в търговските преговори между Вашингтон и Пекин. В същото време се засилват притесненията относно икономическите перспективи пред САЩ, което се вижда ясно при търговията на американските държавни облигации.

Индексът DJIA се раздели с близо 200 пункта при старта на търговията на Уолстрийт (понижение с 0,78%), широкият индекс S&P500 се понижи с 0,73%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,67%. По този начин и трите основни фондови индекса заличиха част от вчерашните им повишения с между 1,1% и 1,5% в резултат на споразумението между Доналд Тръмп и Си Цзинпин за временно преустановяване на политиките на увеличаване на митническите тарифи между САЩ и Китай в рамките на следващите три месеца, докато се провеждат новите търговски преговори между двете водещи световни икономики.

След първоначалната еуфория, инвеститорите сякаш си дадоха смета, че проведените в коларите на срещата на Г-20 в Буенос Айрес разговори между двата президенти приключиха без каквато и да било по-ясна конкретика. Под въпрос се поставя дори и обявеното от Тръмп предстоящо намаляване на високите китайски мита от 40% върху вноса на произвежданите в САЩ автомобили. Относително пестеливи бяха и коментарите по повод евентуална бъдеща търговска сделка от страна на топ икономическият съветник на Белия дом - Лари Къдлоу. В интервю за Fox Business, Къдлоу отбеляза, че все още няма окончателно споразумение с Китай относно автомобилните налози. Той също така посочи, че договореният между Тръмп и Си преговорен прозорец ще стартира от 1-ви януари 2019-а година, докато от Белия дом посочиха, че 90-дневната отсрочка стартира от 1-ви декември 2018-а година. Това сякаш хвърли в допълнителен смут инвеститорите, подновявайки техните съмнения, че САЩ и Китай ще приключат с успех новия кръг от търговски преговори.

В същото време инвеститорите на Уолстрийт започват да изглежда доста притеснени и от поведението на американския дългов пазар, където доходността на 10-годишните държавни облигации се понижава трайно под психологическата бариера от 3%, достигайки нива около 2,94%, като в същото време доходността на краткосрочните двугодишни книжа се повишава към 2,84%.

                                                                  Лихвен спред между 10- и 2-годишните ДЦК на САЩ (най-малък от юли 2007-а)

Снимка

Това означава, че лихвеният спред между дългосрочните и краткосрочните облигации се свива до близо 10 базисни пункта, което е най-тесният спред от 11 години насам. Трябва да се има предвид, че подобно свиване на лихвения спред между двата типа ДЦК и евентуално скорошно понижаване на доходността на 10-годишните книжа под тази на двегодишните книжа е признак, че инвеститорите се опасяват относно перспективите пред американската икономика. Според финансовата теория, опасността от т.нар. "инверсна крива на доходността" е доста добър индикатор, предсказващ икономическа рецесия, въпреки че времето между получаването на тази "инверсна крива на доходността" и икономическото низходящо движение могат да бъдат отдалечени във времето от шест месеца до две години.

След вчерашно възходящо рали с 3,5%, днес акциите на Apple Inc. се понижават с близо 2%, тъй като производителят на микрочипове Cirrus Logic Inc. се оказа поредната технологична компания, която коментира по-слабите продажби на новите модели смартфони iPhone.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна