Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко подобрение на активността в сферата на услугите на Китай през ноември

Бизнес активност в китайския сектор на услугите се подобри рязко през ноември до 5-месечен връх благодарение на подем в новите поръчки, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit, които са в сериозен контраст с аналогичното PMI проучване на Националното статистическо бюро, отчело влошаване на бизнес активност до 15-месечно дъно.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, нарасна през ноември до 53,8 пункта от 50,8 пункта през октомври (13-месечно дъно). Това представлява най-високо ниво на индекса от юни насам и доста над осреднената прогноза на финансовите пазари за негово понижение към 50,7 пункта.

Данните на агенциите Caixin и Markit са в противоречие с аналогичното официално държавно проучване, според което PMI индекс на Китай, извън промишлената сфера, се понижи през ноември до 15-месечно дъно от 53,4 пункта спрямо 53,9 пункта през октомври.

Подобряването на активността в сферата на услугите, според частното проучване, се дължи на повишаване на подиндекса, измерващ новите бизнес поръчки, до 52,5 пункта (5-месечен връх) от 50,1 пункта през октомври. Фирмите в сектора на услугите също така са продължили да увеличават техния персонал през ноември, но с по-слабо темпо спрямо октомври, като съответният подиндекс се понижи до 50,7 пункта от 51,1 пункта месец по-рано.

Бизнес очакванията на китайските компании от областта на услугите за следващите 12 месеца обаче бележат известно отстъпление, като съответният подиндекс се понижи през ноември до 4-месечно дъно от 56,1 пункта.

Общият PMI индекс на агенциите Caixin и Markit (включващ промишления и сектора на услугите) също нарасна през ноември до 51,9 пункта от 50,5 пункта през октомври, когато достигна 28-месечно дъно.

Резултатите от днешното проучване са поредно доказателство за забавяне на китайския икономически растеж на фона на търговската война между Пекин и САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна