Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовият директор на Huawei беше освободен под парична гаранция от канадски съд

Арестуваният финансов шеф на Huawei Мън Ванчжоу пред съда на Британска Колумбия
Снимка: Ройтерс

Канадски съд пусна във вторник под гаранция финансовият изпълнителен директор на китайския технологичен гигант Huawei, който беше арестуван преди повече от седмица по искане на Съединените щати, като самият арест доведе до сериозни дипломатически проблеми между трите държавни и усложни допълнително ключовите търговски преговори между САЩ и Китай, съобщава "Уолстрийт джънръл".

Часове преди изслушването във Ванкувър за пускане под гаранцията, Китай задържа бивш канадски дипломат в Пекин. Задържаният от китайските власти Майкъл Ковридж, който понастоящем работи в компанията International Crisis Group (ICG) - транснационална неправителствена организация, е бил заместник-консул на канадското посолство в Пекин между септември 2014-а и август 2016-а година, преди да стане консул в Хонконг.

Това беше определено като знак за отмъщение на ареста на 1-ви декември на финансовата директорка на Huawei - Сабрина Мън Ванчжоу, която е и дъщеря на основателя на китайския технологичен консорциум - Рен Женфей.

След тридневни изслушвания, съдът в Британска Колумбия пусна под гаранция от 10 млн. канадски долара (около 7,5 млн. щатски долара) г-жа Мън Ванчжоу, но в същото време я принуди да носи проследяваща гривна на глезена, да предаде паспортите си, да остане в района на Ванкувър и неговите предградия и да ограничава местопребиваването си в едно нейните две жилища във Ванкувър между 23:00 ч. и 06:00ч.

Решението за пускането под гаранция е факт само часове преди интервюто на президента на САЩ Доналд Тръмп за Ройтерс, в което той заяви, че би оказал влияние върху Министерството на правосъдието по отношение на този арест на шефа на Huawei, ако с това помогне за постигане на търговска сделка с Пекин.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна