Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ прогнозира по-слаб икономически растеж за тази и следващата година и по-слаба инфлация догодина

Марио Драги: Рисковете пред икономическия растеж са балансирани, но се преместват в неблагоприятна посока

Марио Драги, президент на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕЦБ ревизира в низходяща посока прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната за тази и за следващата година, като в същото време очаква малко по-висока инфлация през 2018-а, но по-слаба инфлация през 2019-а година, обяви нейният президент Марио Драги по време на редовната си пресконференция след края на последното за годината заседание на централна банка.

Според новите макроикономически прогнози на екипа от специалисти на ЕЦБ брутният вътрешен продукт на еврозоната ще нарасне през настоящата година с 1,9% вместо с 2,0%, каквато беше септемврийската прогноза. За 2019-а година се очаква забавяне на икономическия растеж до 1,7% (вместо до 1,8%) и до 1,7% през 2020-а година (без промяна). За 2021-а година ЕЦБ очаква още по-слаба икономическа експанзия от 1,5%.

Шефът на банката Марио Драги отбеляза, че рисковете за перспективите пред икономическия растеж на еврозоната остават "в общи линии балансирани", но започват да се преместват в "неблагоприятна (низходяща) посока" с оглед наличието на геополитически несигурности, заплахата от протекционизъм, уязвимостта на нововъзникващите пазари и нестабилността на глобалните финансовите пазари.

Драги отбеляза, че постъпващите икономически данни са били по-слаби от очакваното, но основната сила на вътрешното търсене продължава да подкрепя икономическата експанзия в еврозоната и постепенно увеличаващият се инфлационен натиск. Това дава основание на членовете на ЕЦБ да бъдат уверени, че инфлацията ще продължава да се приближава към целевото ниво на централната банка от малко под 2 на сто.

По отношение на инфлацията екипът от икономисти на ЕЦБ очакват тя да нарасне с 1,8% през настоящата година спрямо септемврийска прогноза за повишение с 1,7%, но през 2019-а година да се забави до 1,6% вместо до 1,7%. За 2020-а година ЕЦБ продължава да очаква, че индексът на потребителските цени (CPI) ще се повиши с 1,7%, преди леко да се ускори до 1,8% през 2021-а година.

"Супер Марио" потвърди, че ЕЦБ очаква да запази настоящите рекордно ниски лихвите ставки най-малко до края на лятото на 2019-а година, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира непрекъснато устойчиво приближаване на инфлацията в средносрочен план до нива, които са малко под 2 на сто".

Той също така потвърди, че на днешното си заседание ЕЦБ е взела решение да приключи в края на месеца програмата си за покупка на активи (APP), известна като "количествени улеснения", но банката възнамерява да продължи изцяло да реинвестира постъпленията от падежиращи ценни книжа "за по-дълъг период от време след датата, от която започва да повишава лихвените проценти, и във всеки случай, докато е необходимо, за да се поддържат благоприятни ликвидни и стимулиращи парични условия".

Марио Драги отново призова за предприемане на решителни стъпки за приключване на процеса по формиране на Европейски банков съюз и на съюз на капиталовите пазари.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!