Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рим и ЕК се споразумяха относно италианските бюджетни цели за следващата година

Комисията няма да стартира наказателната процедура при прекомерен дефицит спрямо Италия

Европейската комисия и италианското правителство са успели да се споразумеят относно бюджетните цели на Рим за 2019-а година, съобщават редица медии, но без да предоставят по-конкретни детайли относно договорените бюджетни параметри.

Според италианския вестник Il Sole 24 Ore Европейската комисия е взела решение да не стартира процедурата при прекомерен дефицит спрямо Италия. Според други информации италианският премиер Джузепе Конте или икономическият министър Джовани Триа се очаква да направят обръщение пред парламента на страната по-късно днес, след като ЕК предостави своето официално становище.

Междувременно заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис потвърди на специална пресконференция, че ЕК е постигнала споразумение с Италия относно бюджетните параметри за 2019-а година.

"Постигнахме сделка с Италия относно бюджета за догодина, която ще позволи да бъде избегната наказателната процедура на ЕК при прекомерен бюджетен дефицит", подчерта Домбровскис.

Той потвърди, че новата италианска бюджетна рамка за догодина включва дефицит в размер на 2,04% от БВП, но допълни, че решението относно италиански бюджет не е идеално. Новият бюджет се основава на "правдоподобен икономически сценарий" без прекалено оптимистични прогнози, добави той.

Валдис Домбровскис също така подчерта, че дисциплиниращите наказателни стъпки на ЕК могат да бъдат избегнати при условие, че Италия напълно изпълни договорените с Комисията мерки.

"Като цяло бюджетът на Италия все още дава повод за загриженост", отбеляза вицепрезидентът на Европейската комисия.

През октомври Европейската комисия отхвърли първоначално предложения бюджет на Италия за следващата година, в който беше заложен дефицит в размер на 2,4% от БВП. Тогава от ЕК описаха предложената фискална рамка като "особено сериозно отклонение от препоръката на Комисията, направена на 13-и юли 2018-а година" и заплашиха Италия със стартирането на процедура при прекомерен дефицит.

След като първоначално отказа да преразгледа бюджетните си планове, популисткото правителство на Италия представи пред Брюксел през миналата седмица осъвременен бюджет, включващ по-малък бюджетен дефицит в размер на 2,04% от брутния вътрешен продукт на страната.

Новината сякаш сигнализира за край на продължилите доста седмици бюджетни спорове, които предизвикаха напрежение на италианския дългов пазар.

Доходността на двегодишните краткосрочни книжа на Италия се понижава с 14 базисни пункта към 0,395% - най-ниско ниво от 29-и май, когато политическата криза в страната доведе до най-силен еднодневен ръст на доходността на италианските облигации от 26 години насам. Доходността на 5-годишните книжа пък се понижава в сряда към 1,804% (най-ниско ниво от септември), а на 10-годишните италиански облигации - с 16 пункта към 2,78%.

Постиганото споразумение между ЕК и италианските управляващи допринесе и за солиден ръст на акциите, търгувани на Миланската борса, като индексът MIB вече се повишава с 1,65%, изпреварвайки значително позитивното представяне и на останалите европейски борси. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,45%, германският индекс DAX - с 0,68%, френският CAC40 - с 0,59% и британският FTSE100 - с 0,91%.

 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна