Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на британските продажби на дребно през ноември благодарение на промоциите около Черния петък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През ноември продажбите на дребно във Великобритания нараснаха за пръв път от три месеца насам благодарение на промоциите около Черния петък и рекордните онлайн покупки, показват данни на официалната статистика ONS, които предполагат, че търговията на дребно ще допринесе за растежа на британската икономика през последното тримесечие на годината.

Обемът на продажбите на дребно се увеличи през ноември с 1,4% спрямо октомври, когато се сви с 0,4% (слаба възходяща ревизия от спад с 0,5%), при осреднени очаквания на финансовите пазари за по-слабо нарастване на продажбите с 0,3 на сто.

От ONS посочиха, че силните онлайн продажби по време на промоциите в периода на Черния петък около 23-ти ноември са допринесли за това подобряване при търговията на дребно. Продажбите през интернет са нараснали през ноември до 21,5% от всички осъществени продажби, надвишавайки за пръв път нивото от 20 на сто.

Растежът на продажбите на дребно на годишна база през ноември се ускори рязко до 3,6% от 2,4% през октомври (възходяща ревизия от 2,2%) и очаквания за далеч по-скромно повишение с 2,0%. Това е най-солидният растеж на годишна база от месец юли насам.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно на Острова се повишиха на месечна база с 1,2% след понижение с 0,4% през октомври, като техният растеж на годишна база се ускори до 3,8% от 2,8% и очаквания за повишение с едва 2,3 на сто.

Трябва да се има предвид, че потребителските разходи са важен генератор за растежа на британската икономика. Солидният ръст през ноември компенсира повече от достатъчно понижението през ноември, което предполага, че ако през декември те се понижат дори с 1,0%, обемът на продажбите на дребно през последното за годината тримесечие ще остане в нивото от третото тримесечие.

Днешните по-силно от очакваното данни за ноември предполагат, че несигурността около предстоящото излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз през март догодина все още не е отслабило напълно духа на британските потребители и тяхната склонност да пазаруват.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени