Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай потвърди, че за януари са планирани нови търговски преговори със САЩ

Китай и САЩ ще проведат нови търговски разговори през януари, следвайки вече проведените подробни дискусии по темите, които трябва да бъдат обсъдени на предстоящите преговори.

Говорителят на министерството на търговията Гао Фън изрази увереност в "успешното прилагане" на консенсуса, постигнат по време на разговорите на 1-ви декември между президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Китай – Си Дзинпин в Аржентина, съобщава Ройтерс.

Гао Фън заяви в четвъртък, че от тогава насам двете страни са били в тесен контакт, включително и проведените по-рано тази седмица разговори на заместник-министерско ниво, когато е било постиганото споразумение за предстоящи нови преговори и са били обсъдени въпросите за търговския баланс и защитата на правата върху интелектуалната собственост.

"Двете страни ще организират консултации, включително срещи и разговори по всяко време, когато това е необходимо, за да се насърчи прилагането на консенсуса, постигнат между държавните глави", посочи той пред репортери в Пекин.

Гао Фън обаче не уточни кой ще води следващите разговори и къде ще се проведат те.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин съобщи по-рано тази седмица, че Китай и САЩ планират да проведат срещи през януари в опит за "документиране на търговско споразумение" до 1-ви март, когато трябва да изтече срокът на текущото временно примирие по отношение въвеждането на нови митнически тарифи.

"Потенциалът за търговско сътрудничество между двете страни беше огромен и същността на печелившото двустранно сътрудничество няма да се промени", отбеляза Гао Фън.

В началото на декември Доналд Тръмп и Си Дзинпин се договориха в Буенос Айрес, Аржентина за примирие, което да отложи планираното от страна на САЩ за 1-ви януари догодина увеличаване на митата върху вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, докато двете световни водещи икономики преговарят за постигането на търговска сделка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна