Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтиня до нови дъна за годината след решението на Фед да повиши американските лихви

Петролните фючърси поевтиняха до нови дъна за отиващата си 2018 година по време на търговията в четвъртък на фона на ново напрежение на глобалните капиталови пазари след решението на Фед да повиши американските лихви и с оглед на подновени инвеститорски притеснения относно свръхпредлагането на важната енергийна суровина.

Снощи Фед повиши лихвените ставки за четвърти път в рамките на отминаващата година и запази до голяма степен очакванията си за по-нататъшно, макар и по-умерено, затягане на лихвите през следващите две години. Това разочарова мнозинството инвеститори в световен план, които се надяваха на сигнали за пауза в политиката на централната банка за устойчиво вдигане на лихвите и доведе до подновени притеснения относно перспективите пред икономическия растеж и пред търсенето на суров петрол през следващата година.

Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през февруари се понижават с 3% към 55,40 долара за барел, като за кратко те удариха и ново дъно за годината около 54,60 долара за барел (най-ниско ценово ниво от септември 2017 година). В същото време аналогичните фючърси на американския лек суров петрол се понижиха с над 4% към 45,61 долара за барел (най-ниско ниво от края на август 2017 година), преди да опитат известна стабилизация обратно над 46 долара. По този начин и двата типа фючърси парираха изцяло опита за отскок в сряда с около 2% и вече се търгуват с цели 30% под многогодишните върхове от началото на октомври на нива съответно към 87 и към 77 долара за барел.

В основата на продължаващото поевтиняване на петрола са прогнозите за рекордни добиви в САЩ, Русия и Саудитска Арабия на фона на все по-ясните сигнали за забавяне на глобалния икономически растеж и респективно на търсенето на важната енергийна суровина. Това поставя под въпрос ефективността на постигнатото по-рано през декември споразумение във формата "ОПЕК +" за съкращаване на производството с общо 1,2 млн. барела на ден в рамките на първите шест месеца на следващата година.

Графика на петрола Брент (на седмична база)

Снимка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени