Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дефицит по текущата сметка на Гърция през октомври въпреки ръст на приходите от туризъм

Балансът по текущата сметка на Гърция през октомври излезе на малко по-голям дефицит, отколкото година по-рано в резултат на влошаване на дефицита при международната търговия със стоки, съобщи в петък централната банка на страната.

Данните показват, че през октомври беше регистриран дефицит в размер на 871 млн. евро спрямо негативен баланс за 789 млн. евро година по-рано (през октомври 2017-а) и след излишък за 551 млн. евро през деветия месец на 2018-а година.

Влошаването е факт въпреки солидното повишаване на приходите от туризъм до 1,41 млрд. евро от 1,19 млрд. евро през същия месец на предишната година.

"Текущата сметка регистрира дефицит от 871 млн. евро, който е с 82 млн. евро по-голям на годишна база, в резултат най-вече на влошаване на баланса при търговията със стоки при подобряване на финансовия баланс в сферата на услугите", отбеляза Гръцката централна банка.

За първите десет месеца на годината балансът по текущата сметка на Гърция отчита дефицит в размер на цели 2,1 млрд. евро, който е с 1,6 млрд. евро по-голям спрямо същия период година по-рано.

Трябва да се има предвид, че за цялата 2017-а година дефицитът по текущата сметка на Гърция достигна 1,5 млрд. евро, свивайки се с 418 милиона евро спрямо 2016-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна