Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-богати в света се разделиха през 2018 с над 500 млрд. долара в резултат на борсовите трусове

Напрежението в световната търговия и опасенията около икономическата експанзия в САЩ в момент, когато Федералният резерв продължава да повишава лихвените си проценти, доведе до солидни загуби на глобалните пазари на акции през отминаващата година, които от своя страна принудиха най-богатите хора по света да се разделят с около 511 млрд. долара.

Индексът на агенция Блумбърг на 500-те глобални милиардера (Bloomberg Billionaires Index) се понижи в края на предходната седмица до общо 4,7 трилиона щатски долара от нива над 5,25 трлн. долара в самото начало на годината и след като към края на януари този индекс дори нарасна за кратко до рекордните 5,6 трлн. долара.

Това представлява едва второто понижение на Bloomberg Billionaires Index на годишна база от дебюта на индекса през 2012-а година.

Блумбърг отбелязва, че най-богатите хора в света вероятно са продължили да губят сериозни по размер средства и по време на търговията на Бъдни вечер (24-ти декември), когато и трите основни фондови индекса на Уолстрийт се сринаха с нови над 2%, отбелязвайки най-слабата в историята предколедна търговия. Този срив беше факт, след като през предходната седмица те загубиха над 7% от стойността си, отбелязвайки по този начин най-драматичен седмичен спад от повече от седем години насам и една от най-катастрофалните седмици след световната финансова криза през 2008-а година.

                                                            Графика на Bloomberg Billionaires Index за 2018 година

Снимка

Основателят на Amazon.com  - Джеф Безос, чието богатство обаче успя да отбележи най-силен ръст на през 2018-а година, също трябваше да преживее период на сериозни възходи и падения. През септември неговото богатство достигна 168 млрд. долара, или с цели 69 млрд. долара над нивото година по-рано. В последствие обаче богатството на Джеф Безос се срина с 53 млрд. долара, достигайки 115 млрд. долара към края на 2018-а година. Но въпреки това той приключва годината по-богат, тъй като акциите на Amazon все още се търгуват с близо 15% над техните нива от края на миналата година.

За разлика от Джеф Безос, отминаващата година беше много по-лоша за собственика на Facebook - Марк Зукърбърг, като той загуби над 23 млрд. долара от свето богатство от януари насам въз основа на акциите на водещата социална интернет медия, които се обезцениха с около 29% в рамките на 2018-а година.

Блумбърг отбеляза, че не само американските топ милиардери са понесли сериозни загуби през отминаващата година.

Така например 128-те милиардери в Азия загубиха през 2018-а година общо 144 млрд. долара. Тримата най-големи губещи азиатски милиардери бяха от Китай, начело със собственика на конгломерата Wanda Group - Уанг Джианлин, който се раздели през последните 12 месеца с 11,1 млрд. долара от своето богатство. Според индекса на Блумбърг в азиатския регион е имало 39 нови милиардери - поне за части от отминаваща година.

Най-богатият човек в Саудитска Арабия, принц Ал-Уалид бин Талал, наричан саудитският Уорън Бъфет, който беше задържан през късната есен на миналата година като част от операция за предполагаемо премахване на корупцията сред управляващото в кралството семейство, пък загуби в рамките на 2018-а година 3,4 млрд. долара от своето богатство. Според Bloomberg Billionaires Index нетната стойност на неговото богатство се е свила с цели 60% от пика, достигнат през 2014-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени