Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската индустрия определя Брекзит и търговската политика на Тръмп като най-големи рискове за икономиката на страната

Водещи германски индустриални асоциации заявиха в сряда, че оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз и търговските спорове, предизвикани от политиката "Америка на първо място", водена от президента на САЩ Доналд Тръмп, представляват най-големите рискове пред икономическия растеж и просперитета за следващата година, съобщава Ройтерс.

Германската икономика се очаква да постигне през отминаващата година най-слабия си растеж от много години насам, тъй като немските износители бяха изправени пред редица насрещни ветрове зад граница. Но жизнеспособното вътрешно търсене означава, че редица компании все още могат да разширят техния бизнес.

В проведено от Ройтерс проучване, лидерите на водещите индустриални асоциации в Германия заявиха, че не те виждат риск водещата европейска икономика да навлезе в рецесия и че повечето от тях прогнозират относително стабилен растеж от около 1,5% за 2019 година. Трябва да се има предвид, че растежът на германската икономика вероятно ще се забави през настоящата година до 1,5% след солидната експанзия от 2,2%, постигната през 2017-а година.

Индустриалните асоциации обаче съобщиха, че нарастват икономическите неволи сред ръководителите на компаниите и че правителството трябва да направи повече, за да им помогне, например чрез намаляване на корпоративния данък и посредством повече инвестиции в цифровата инфраструктура.

"Най-големият риск в краткосрочен план е Брекзит", посочи Дитер Кемпф, който е президент на индустриалната асоциация BDI. Ако Великобритания напусне ЕС през март догодина без никакво споразумение за бъдещите си отношения с блока, това ще създаде огромна несигурност за търговията и за бизнеса, предупреди Кемпф и допълни: "Британската икономика пък ще бъде изправена пред пряката заплаха от рецесия, която косвено може да засегне и Германия".

Президентът на сдружението на търговците на едро BGA - Холгер Бингман пък каза, че Брекзит е "най-неотложният проблем за германската икономика", докато ескалирането на международните търговски спорове, предизвикани от Съединените щати, също има потенциал да дерайлира икономическия подем.

Президентът на германската Търговска и индустриална камари DIHK - Ерик Швайцер заяви, че компаниите в Германия са все още обезпокоени, че САЩ могат да наложат по-високи върху вноса на европейски автомобили. "Заплахата от тарифите за автомобили е все още на масата", предупреди Швайцер. От жизненоважно значение е двете страни да увеличат усилията си за намиране на решение на търговския спор чрез преговори, които в идеалния случай биха довели до по-ниски тарифи, допълни шефът на DIHK.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна