Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси игнорираха снощната еуфория на Уолстрийт, насочвайки се към двугодишни дъна

Европейските пазари на акции се намират под натиск от продажби след края на коледните празници, като инвеститорите на стария континент не успяват да намерят подкрепа от снощният брутален ръст на Уолстрийт и продължават да изпитват сериозни притеснения относно забавящата се глобална икономика и в частност европейската, както и от все още неясни изход на търговските спорове между САЩ и Китай.

След два неработни дни заради коледните празници общият европейски индекс Stoxx Europe 600 стартира търговията в четвъртък със слабо повишение от 0,5% в отговор на снощното възходящо рали с около и над 5% на Уолстрийт. Последва обаче доста бързо париране на първоначалните печалби и негово понижение с 1% към най-ниско ниво от ноември 2016-а година насам, тъй като и фючърсите на основните американски фондов индекси се понижават рязко през днешната извънборсова търговия.

Фючърсите на индекса DJIA губят близо 400 пункта от стойността си (спад с 1,77%), след като снощи индексът на сините чипове финишира с рекорден в историята ръст от над 1000 пункта (повишение с 4,98%). Фючърсите на S&P500 се понижават с 1,68% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 1,61%, след като и те приключиха търговията в сряда със бомбастични повишения съответно с 4,96% и с 5,84%.

Според редица анализатори, за да се заговори за вече оформено дъно на световните фондови борси е необходимо по-трайно възходящо движение в рамките на поне няколко последователни сесии на търговия, което да бъде подкрепено и от фундаментална гледна точка. За сега обаче не се вижда промяна на инвеститорската настройка по отношение на икономическите фундаменти, тъй като предстоящата 2019-а година продължава да бъде белязана с редица неизвестности, както по отношение на степента на очакваното глобални икономическо забавяне, така и по въпросите свързани с търговското напрежение по оста САЩ-Китай и процеса на Брекзит (излизането на Великобритания от ЕС в края на март с или без сделка).

С оглед на всичко това общият индекс Stoxx Europe 600 е на път да приключи най-слабата си година от 2008-а насам, губейки около 14,4 от стойността си.

Германският индекс DAX 30 се понижава с над 2% и се търгува с близо 20% под неговите нива в началото на годината, тъй като немските компании изглежда и едни от най-уязвимите от сигналите за продължаващо забавяне на китайския икономически растеж с оглед на техните големи експозиции в Китай.

Италианският индекс MIB се понижава с 1,5% в резултат и на информация, че водещ акционер във Banca Carige поставя под въпрос бъдещето на намиращата се в затруднение италианска банка, блокирайки планираното емитиране на нейни нови акции за 400 млн. евро. Новината доведе до срив на акциите на Banca Carige с 12,5%.

Фондовият индекс на борсата в Париж CAC40 се понижава най-скромно с 0,26%, но и той парира първоначален ръст от 1%, който беше в резултат на новината, че френската строителна групировка Vinci ще придобие мажоритарен дял от лондонското летище "Гетуик" за 2,9 млрд. паунда. След новината акциите на Vinci скочиха за кратко с 1,7%, преди обаче и те да се върнат към нивата от края на последната предколедната търговия.

Британският индекс FTSE100 се понижава с 1,11% и е на път да приключи настоящата година с общо понижение от около 14%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна