Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промишлената активност в Китай се сви за пръв път от 19 месеца насам

Негативен старт на 2019 година за азиатските и европейските борси след слабите данни от Пекин

Промишлената активност в Китай се сви през декември за пръв път от 19 месеца в резултат на продължаващо влошаване на вътрешните и на експортните поръчки, показват резултати от частно проучване на компанията Caixin Insight Group и на агенция Markit.

Данните са в синхрон с аналогично слабо проучване на Националното статистическо бюро, което също показа първо понижение на промишлената активност от юли 2016-а година насам.

И двете проучвания са поредно доказателство за влошаване на икономическите и бизнес перспективите пред Китай с оглед на търговско напрежение със САЩ.

Индексът PMI, определян от двете частни агенции, се понижи през декември до 49,7 пункта от 50,2 пункта през ноември, отбелязвайки първи спад под важното ниво от 50 пункта (водораздел между свиване и разширяване на бизнес активността) от май 2017-а година насам, докато очакванията на финансовите пазари бяха за слабо понижение на индекса до 50,1 пункта.

Аналогичният промишлен PMI индекс на Националното статистическо бюро, който беше представен в началото на седмицата, отчете понижение през декември до 49,4 пункта при осреднена прогноза за негова стабилизация на ноемврийското ниво от 50,0 пункта, като това представлява първо влошаване на индекса под нивото от 50 пункта от юли 2016-а година насам.

Подиндексът на агенциите Caixin и Markit, оценяващ новите промишлени поръчки, който е важен индикатор за бъдещата бизнес активност, се понижи под важната бариера от 50 пункта за пръв път от юни 2016 година насам, отразявайки намаляващото търсене в промишления сектор. Съответният индекса само на експортните поръчки пък се сви под важното ниво от 50 пункта за девети пореден месец в резултат на негативния ефект от търговското напрежение между САЩ и Китай.

Трябва да се има предвид, че официалният PMI индекс (на китайската национална статистика) и аналогичният индекс на Caixin се базират на данни, събрани от месечните отговори на въпросници, изпратени до мениджъри на повече от 400 промишлени компании. В сравнение с обхвата на официалното проучване, което включва предимно големите държавни компании, индексът PMI на Caixin обаче има склонност да следи по-внимателно промишлената активност на по-малките частни производители.

Двете проучвания за декември предполагат рязко влошаване на бизнес условията както за малките и средни по размер компании, така и при големите държавни китайски компании и потвърждават опасенията за забавяне на втората по сила световна икономика и през новата година.

Азиатските пазари на акции реагираха негативно на тези данни, стартирайки с понижения търговията за 2019-а година. В сряда основният китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 1,15%, индексът Hang Seng - с 2,89%, южнокорейският Kospi - с 1,52%, а австралийският ASX 200 - с 1,57%, докато финансовите пазари в Япония бяха в официална почива.

Негативният тон се пренесе и на европейските борси, като общият фондов индекс Stoxx Europe 600 стартира новата година с понижение от 1,45%, след като през 2018-а година се раздели с 13,2% от стойността, отбелязвайки най-солидни годишни загуби от световната финансова криза през 2008-а година насам.

Германският фондов индекс DAX стартира търговията в сряда с понижение от 1,12%, френският индекс CAC40 се срива с 2,38%, италианският MIB - с 1,69%, а британският FTSE100 - с 1,72%.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна