Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка намали със 100 пункта нивото на минималните задължителни резерви на търговските банки

Народна банка на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайската централна банка заяви в петък, че съкращава със 100 базисни пункта съотношението на паричните средства, които търговските банките трябва да държат като задължителни резерви при нея. Това представлява опит за намаляване на риска от по-рязко забавяне на втората по сила световна икономика, съобщава Ройтерс.

Намаляването на съотношението на задължителните банкови резерви (RRR) от страна на Народната банка на Китай е първото за 2019-а година и петото в рамките на последните 12 месеца, тъй като икономиката е изправена пред най-слабия си растеж след глобалната финансова криза на фона на нарастващото негативно влияние от наложените от САЩ митнически тарифи.

От Китайската централна банка посочиха, че намалението ще бъде на два равномерни етапа, влизайки ефективно в сила от 15-и и от 25-и януари. Понастоящем нивото на задължителните банкови резерви за големите по размер кредитни институции е от 14,5% и от 12,5% за по-малките по размер банки.

Това решение на централната банка ще освободи до 116 млрд. долара (до 800 млрд. китайския юана) за отпускане на нови банкови кредити за китайския бизнес.

Мнозина икономисти и анализатори очакват по-нататъшно съкращаване на минималните банкови задължителни резерви през настоящата година с оглед на поредицата слаби икономически данни през последните месеци, които показват, че икономиката на Китай продължава да губи скорост.

Решението на Китайската централна банка идва само часове, след като премиерът Ли Къцян заяви, че властите в Пекин ще предприемат по-нататъшни действия, за да подкрепят икономиката на страната, включително чрез намаляване на минималните банкови задължителни резерви и по-нататъшни съкращения на данъците и на таксите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна