Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алън Грийспан смята, че фондовият пазар е все още леко надценен

Алън Грийнспан, бивш председател на Фед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан заяви в понеделник, че въпреки неотдавнашния рязък спад на пазара на акции на Уолстрийт, той е все още леко надценен.

Акциите са "все още прекалено високи...не много, но донякъде", заяви Грийнспан в интервю за телевизия CNBC. Неговите коментари са факт, въпреки че широкият фондов индекс S&P500 се понижи с почти 14% от неговите рекордни върхове, достигнати през миналия септември.

Бившият председател на Фед повтори загрижеността си, че най-големият риск за икономиката на САЩ е връщането ѝ към т.нар. "стагфлация" - комбинацията от висока инфлация и слаб икономически растеж, която беше наблюдаван за последно през 70-те години на миналия век.

Той също така призова американските законодатели да намалят дефицита на федералния бюджет, който отблъсква бизнес инвестициите и намалява брутния вътрешен продукт. "Фискалната политика е ключов въпрос, докато на този етап паричната политика не е," отбеляза Алън Грийнспан.

Бившият председател на Федералния резерв също така заяви, че предложението на Александрия Окасио-Кортез (конгресмен от Републиканската партия), че най-богатите американци трябва да плащат пределна данъчна ставка от 70 на сто, "би било ужасна грешка".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!