Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на германското индустриално производство през ноември за трети пореден месец

влошаване на германската икономика

През ноември германското индустриално производство се сви изненадващо за трети пореден месец, показват данни на официалната статистика Destatis, които са ново доказателство, че водещата европейска икономика е преминала на още по-ниска предавка през последното тримесечие на миналата година.

Индустриалното производство в Германия се понижи през ноември с цели 1,9% спрямо октомври, когато се сви с 0,8% (низходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,5%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за растеж с 0,3 на сто. Влошаването на индустриалното производство за трети пореден месец подчертава как търговското напрежение в глобален план и слабостта на нововъзникващите пазари възпрепятстват продължилият девет поредни години германски икономически подем. Слабите данни също така могат да отложат във времето каквито и да било действия на Европейската централна банка да вдигне краткосрочните си лихвени проценти.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) се понижи през ноември с 1,8%, производството на капиталови стоки (на средства за производство) също се сви с 1,8%, докато производството на потребителски стоки се срина с цели 4,1%, енергийното производство - с 3,1%, а строителството - с 1,7 на сто.

На годишна база индустриалното производство на Германия се понижи през ноември с 4,7% (спрямо ноември 2017-а) след повишение през октомври с 0,5% и прогноза за доста по-скромно понижение с 0,8 на сто.

Коментирайки днешните данни, Министерството на икономиката посочи специфични фактори, включително необичайно големия брой допълнителни неработни дни около националните празници и оставащите в сила проблеми, пред които е изправена автомобилната индустрия, която продължава да се адаптира към новите емисионни стандарти (WLTP), въведени на 1-ви септември. WLTP е съкращение от Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure и в превод означава "световно хармонизирана изпитателна процедура за леки и лекотоварни автомобили", като описва новата изпитателна процедура, според която се установяват разходът на гориво и вредните емисии на новите автомобили. Новият WLTP стандарти станаха задължителен от 1-ви септември, принуждавайки производителите на автомобили да спрат доставките на някои модели, които все още не са наново сертифицирани.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви пред телевизия ARD, че очаква икономическият подем да продължи въпреки нарасналите насрещни ветрове зад граница, тъй като вътрешната икономика все още е в добра форма. "Съществуват рискове, които са свързани предимно с чуждестранния бизнес и международната арена. Това са търговските конфликти и Брекзит", посочи той.

Ден по-рано Destatis представи и доста слаби данни за индустриалните и промишлените поръчки в Германия, което предполага, че промишлеността ще продължава да изпитва проблеми и през последния месец на отминалата година.

Очаква се германският икономически подем да продължава да губи скорост, тъй като износителите се борят с по-слабото глобално търсене в резултат на търговската политика на американския президент Доналд Тръмп "Америка на първо място" и оставащата в сила несигурност около процеса на Брекзит (излизането на Великобритания от ЕС с или без сделка).

Тези външни рискове обаче са смекчени в известна степен от все още жизненоспособната вътрешна икономика и от силните разходи на домакинствата, тъй като германските потребители  се възползват от рекордно високата заетост, увеличаването на заплатите и от ниските разходи за заеми.

Федералната статистическа служба на Германия ще публикува предварителни данни за растежа на брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие и 2018 г. във вторник следващата седмица (на 15-и януари).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна