Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Samsung Electronics предупреди за спад на печалбата с близо 30 на сто

LG Electronics очаква още по-драматичен спад на печлабата с 80 на сто

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Технологичният гигант Samsung Electronics Co. очаква солидно намаляване на операционната печалба за четвъртото тримесечие с цели 29%, което е изненадващ резултат и далече под осредните прогнози на анализаторите. Това е пореден знак за предизвикателства, пред които е изправена глобалната технологична индустрия, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Най-големият световен производител на смартфони и полупроводникова техника заяви във вторник, че прогнозираният спад на печалбата идва "на фона на макроикономическите несигурности."

Компанията Samsung Electronics е съществен лакмус за състоянието на глобалната технологична индустрия, произвеждайки устройства като смартфони и телевизори, като същевременно доставя редица компоненти за най-големите световни компании за електроника. Предупреждението на Samsung идват само седмица, след като нейният американски конкурент Apple Inc. намали изненадващо оценките за приходите си, обвинявайки за това забавящата се икономика на Китай, довело до отслабване на търсенето на смартофни iPhone. През последните месеци акциите на водещи технологични компании се сринаха, заличавайки пазарна стойност за стотици милиарди долари на фона на несигурността по отношение на търговската война между САЩ и Китай и по-бавният ръст на приходите за някои от най-големите имена от Силиконовата долина.

Във вторник Samsung обяви, че очаква оперативна печалба от 10,8 трлн. южнокорейски вона (около 9,7 млрд. щатски долара), което е с 29% по-малко от досегашните прогнози за печалба в размер на 15,15 трлн. вона. Южнокорейският технологичен гигант също така намали прогнозираните приходи с 11% до 59 трлн. вона. Фирмата ще представи окончателните си резултати за последното тримесечие (до 31-ви декември 2018-а) по-късно този месец, като до днес анализатори и инвеститори предвиждаха, че компанията ще реализира печалба от оперативна дейност в размер на 13,8 трлн. вона и приходи от 63,5 трилиона.

Друг южнокорейски гигант в лицето на LG Electronics Inc. също предупреди във вторник, че неговата оперативна печалба за четвъртото тримесечие вероятно ще се свие с цели 80% спрямо година по-рано.

Вторият най-голям производител на телевизори в света прогнозира печалба от 75,3 милиарда вона (около 67,03 милиона долара) за периода октомври - декември 2018-а година, което е далеч под средните прогнози на пазара за печалба от близо 387 млрд. вона. Приходите пък вероятно са спаднали със 7% до 15,8 трлн. вон, заявиха от LG, при пазарна прогноза за 16,3 трлн. вона.

В резултат на тези разочароващи прогнози акциите на LG Electronics се понижиха с 3,58% и на Samsung с 1,68% по време на днешната търговия в Сеул, повличайки надолу и целия южнокорейски фондов индекс Kospi с 0,58%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна