Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над милион вярващи се стекоха на ежегоден католически фестивал в Манила

Църковните власти казват, че практиката е жизнен израз на вяра в страната с 80 милиона католици
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тълпи от вярващи се втурнаха към историческа статуя на Исус Христос на ежегодния фестивал във филипинската столица, който е едно от най-големите световни шоута на ревностния католицизъм, предаде БГНЕЕС като се позова на АФП. Хората вярват, че докосването до Черния Назарянин или присъствието им там може да излекува болните или да им донесе късмет. Статуата на разпънатия Христос носи това име, защото се смята, че е оцеляла в пожар през 17-ти век, докато е била на път към Филипините-  бастион на католицизма в Азия заради 400-годишната история като испанска колония.

Според полицията, вярващите са били повече от един милион. Шефът на полицията във Филипините Оскар Албайалде каза, че е разположил над 7 000 служители, за да охраняват събитието, а мобилните телефонни мрежи са били прекъснати като предпазна мярка срещу дистанционно взривяване на бомби.

Църковните власти казват, че практиката е жизнен израз на вяра сред нацията от 105 милиона души, която е преобладаващо християнска. Сред тях има повече от 80 милиона католици.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна