Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на германския търговски излишък през ноември, но в резултат на по-рязък спад на вноса от износа

Търговският излишък на Германия нарасна изненадващо силно през ноември 2018-а година до 5-месечен връх, но в резултат на доста по-силен спад на вноса, отколкото на износа, което е поредно доказателство, че търговското напрежение в световен план ще продължава да вреди на растежа на водещата европейска икономика и през последното тримесечие на изминалата година.

Според федералната статистика Destatis германският експорт се сви през ноември с 0,4% спрямо октомври, когато нарасна с 0,9% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,7%). В същото време вносът в Германия се понижи с цели 1,6% спрямо октомври, когато нарасна с 0,8% (низходяща ревизия от повишение с 1,3%).

В резултат на по-резкия спад на вноса спрямо този на износа търговският излишък на Германия на сезонно-коригирана база се разшири през ноември до 19,0 млрд. евро от 17,9 млрд. евро през октомври (ревизиран от 17,3 млрд. евро), достигайки най-голям размер от юни 2018-а насам.

На некоригирана годишна база германският износ през ноември остана на нивото от октомври от 116,3 млрд. евро, когато обаче нарасна с 8,7%, докато вносът се увеличи спрямо същия месец на 2017-а година с 3,6% до 95,7 млрд. евро, но след  ръст с 10,8% през октомври 2018-а. Това довед до рязко разширяване на търговския излишък на некоригирана база през ноември до петмесечен връх от 20,5 млрд. евро спрямо позитивен баланс за 18,9 млрд. евро през октомври, но под излишък за 23,8 млрд. евро година по-рано (през ноември 2017-а).

През ноември 2018-а експортът на Германия към останалите страни-членки на Европейския съюз се повиши на годишна база с 0,3% до 68,1 млрд. евро, а вносът от тези страни нарасна със 3,1% до 54,5 млрд. евро. В същото време износът на стоки към страните извън ЕС (към трети страни) се сви на годишна база с 0,4% до 48,2 млрд. евро, докато вносът в Германия от трети страни нарасна с 4,3%, достигайки общо 41,2 млрд. евро.

Немската статистика представи и данни на Бундесбанк, показващи, че излишъкът по баланса по текущата сметка на Германия, който е мерило за международната финансова позиция на германската икономика и включва движението на стоки, услуги и инвестиции, се подобри през ноември до 31,4 млрд. евро от 15,9 млрд. евро през октомври и спрямо излишък за 26,4 млрд. евро месец по-рано.

Като цяло слабите данни за вноса и износа следват оповестените ден по-рано разочароващи данни за индустриалното производство в Германия и са ново доказателство, че водещата европейска икономика продължава да губи скорост и през последното тримесечие на отминалата година, след като през третото тримесечие БВП се сви с 0,2% най-вече в резултат на слабия експорт (първо понижение на германския БВП на тримесечна база от 2015-а година насам).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна