Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път през миналата година легловата база в Пловдив преминава броя 5 000

42% ръст на туристите в Старинен Пловдив само за година

630 000 лева са приходите на архитектурно-историческия резерват през 2018-а

Снимка: Антоанета Петричанска

Близо един милион 450 хиляди лева са приходите от туризъм в архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“ и музеите в града през изминалата 2018-та спрямо предходната година.

28 % е ръстът на приходите само на „Старинен Пловдив“ - от 490 000 лева през 2017-та сега те са около 630 000 лева, съобщи заместник-кметът с ресор култура и туризъм Александър Държиков. Той посочи, че през последните пет години има значително повишаване на легловата база в Пловдив, като за първи път тя вече преминава 5 000 като бройка. 

Зам.-кметът Държиков и Йордан Илиев, шеф на Архитектурно-историческия  резерват „Старинен Пловдив“, откриха официално нов Туристически информационен център в подножието на Стария град. Той се намира на  ул. „Цанко Лавренов” №11, близо до Източната порта. 

Снимка

"Мястото е стратегическо, защото оттук тръгва основна част от туристическия поток към Стария Пловдив", обясни Йордан Илиев. 

Посетителите на центъра могат да си купят билети за всички обекти и да получат информация за тях, а също да се снабдят с карти, пътеводители, луксозни печатни издания и сувенири. 

"Туристите, които досега са заобикаляли Малката базилика заради умората от разгледаните обекти в Стария град, вече ще бъдат насочвани първо към нея", каза още Йордан Илиев. Той уточни, че 42% e ръстът на туристите, платили входни такси за обектите в Стария град през миналата година, а 36 % от тях са чуждестранни туристи.

"Откриването на информационния център е сега, за да бъдат удовлетворени очакванията и нуждите на Пловдив като Европейска столица на културата", допълни Илиев.

Снимка

Снимка



Снимка




Снимка





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна