Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фич" може да понижи топ кредитния рейтинг "ААА" на САЩ, ако дейността на Федералното правителство остане блокирана

| обновено на 09.01.19 в 15:47

Съединените щати рискуват да загубят топ кредитния рейтинг "ААА" по-късно тази година, ако продължи частичното спиране на дейността на Федералното правителство и ако това се отрази негативно на тавана на държавния дълг, заяви в сряда кредитната агенция "Фич", съобщава телевизия CNBC.

Временното блокиране на работата на правителството навлезе в 19-ия си пореден ден, тъй като  продължава патовата ситуация между президента Доналд Тръмп и демократите от Конгреса по отношение на пакета за финансиране на девет правителствени агенции. Законодателите и Белият дом остават разделени по отношение на искането на президента за средства за изграждането на стена по границата с Мексико. В специално обръщение към нацията по-рано тази сутрин обаче, Доналд Тръмп се отказа да изпълни заплахата си за въвеждане на извънредно положение, за да получи необходимите над 5 млрд. долара за строеж на стената, без да се наложи да получи одобрението на Конгреса.

"Мисля, че хората следят данни на Бюджетния офис на Конгреса. Ако хората отделят време да погледнат, че нивата на дълга могат да се повишат, те могат да видят, че лихвената тежест на правителството на САЩ ще се увеличава през следващото десетилетие", заяви за CNBC Джеймс Маккормак, глобален директор на кредитната агенция "Фич". Той посочи, че анализаторите във "Фич" искат да видят фискална корекция, която да компенсира увеличаващата се дългова тежест.

Джеймс Маккормак добави: "Ако спирането на работата на федералните органи продължи до 1-ви март и таванът на дълга се превърне в проблем няколко месеца по-късно, може да се наложи да започнем да мислим за политическата рамка, за невъзможността да се приеме бюджет ... и дали всичко това е съвместимо с най-високия кредитен рейтинг "ААА".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна