Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петерханзел излезе на второ място в "Дакар"

Адриен ван Беверен е втори при мотоциклетистите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският пилот Стефан Петерханзел и британският мотоциклетист с КТМ Сам Съдърланд спечелиха втори етапни победи в тазгодишното издание на Рали "Дакар". Това се случи в 7-ия етап от популярното състезание, който беше с дължина 331 километра около Сан Хуан де Маркона и Писко.

Петерханзел, който е истинска легенда в това състезание с 13 генерални победи, в момента се придвижи на 2-о място в генералното класиране, на 29 минути след Насер Ал Атия. Катарският пилот завърши днес на 4-о място, на 11.58 минути след Петерханзел.

Себастиан Льоб, който спечели предишните два етапа и се движеше на 2-о място в генералното класиране, стана жертва на проблем с електрониката на колата само три километра след началото на етапа и в началото загуби 40 минути. След това скъси дистанцията с 28 минути, но трябва за момента да е доволен, че се намира на 4-о място в подреждането.
Нани Рома (Испания) от "Х-рейд тийм", завърши днес на 2-о място на 4.33 минути от победителя, а също така е на 3-а позиция в генералното подреждане.

При мотоциклетистите Съдърланд, който беше на 2-о място в генералното класиране в събота със своя КТМ, стана жертва на авария в неделя и се смъкна до 7-о място. Но в понеделник се изкачи на 4-ата позиция, след като доминираше в голяма част от 200-те километра.

Така днес завърши и първи с време 3 часа, 51.41 минути и изпревари с 1.51 минути Хосе Игнасио Корнехо Флорминьо (Чили) от Хонда. Трети завърши американецът Рики Брабец, също с Хонда, на 6.30 минути.

Третото място на Брабец и грешките на другите се оказаха достатъчни и американецът и си върна лидерството с общо време от 24 часа, 48 минути и 2 секунди. На 2-а позиция остава французинът Адриен ван Беверен (Ямаха) на 7.47 минути. Австралийската звезда Тоби Прайс (Ред Бул КТМ) е на 3-о място на 8.28 минути. Пабло Кинтаниля стартира етапа днес като лидер, но бързо сдаде 1-ото място и завърши на 21 минути след Съдърланд и се движи на 10 минути след лидера Брабец, заемайки 4-о място в генералното класиране.

При камионите победата е за екипажа на Ивеко Жерард де Рой (Холандия), Дарек Родевалд (Полша) и Мойсес Тораляронда (Испания). Беларусите от МАЗ Серхей Вязович, Павел Харанин и Андрей Жигулин останаха 2-и на 30.55 минути. Камаз-Мастер (Русия) обаче води в генералното класиране с 32 минути преднина над втория екипаж на руския конструктор на тежковози.

В надпреварите при АТВ-четириколките начело остава Николас Кавиляко (Аржентина), след като днес спечели и този етап. Преднината на Кавилясо е 1 час, 15.36 минути пред сънародника си Херемаяс Фериоли.

При бъгитата победата е за чилиеца Франсиско Контрадо, който победи с 22.04 минути Рейналдо Варела (Бразилия). Варела обаче води пред днешния победител с 4.03 минути.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени