Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Леонидов: В културата и изкуството заедно няма, те се правят от индивиди

Румен Леонидов

Със смесени впечатления от откриващия спектакъл на Пловдив като Европейска столица на културата е писателят и публицист Румен Леонидов. Според него разкопаните, затворени и сиви улици на града контрастират на блясъка на откриването. "Може би за пред света и камерите това не е зле, колкото и да струва и да се мърмори". 
По-важното е, смята Леонидов, не откриването, което няма да се помни дълго, а какво представлява културната столица и какви изяви ще има тя през годината. Той призова националните и столични медии да отразят пловдивските автори, за да получат те и национална признателност.

Все пак писателят подчерта, че за откриващото събитие е можело да се измислят и по-оригинални идеи, но липсата на голяма зала е довела до изграждането на "тази безсмислена кула" за много пари. По думите му, слоганът #Заедно прилича на призивите на Ахмед Доган да сме заедно: 

"За какво да сме заедно?! Когато става дума за култура, няма заедност, индивидите правят културата и изкуството. Колективното изкуство е в умението да крадем и да пишем кухи лозунги. Логото на Пловдив нищо не говори, трябваше да бъде нещо специфично за Пловдив. Културата може да обедини само хората, които я обичат, другите са зяпачи на футбол и чалга. Не сме добри стопани на собствената си държава. От нас зависи, когато избираме следващите общинари, да избираме хора с опит и с чувство за отговорност, да гледат на общото като свое, но не за присвояване".

Липсата на късен транспорт е проблем за софиянци да присъстват на културните събития в Пловдив, които са вечер, каза още Румен Леонидов. Той се надява през тази важна година Пловдив да работи и за своята свързаност с другите градове.
Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна