Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко отслабване на икономическия растеж на Германия до 1,5% през 2018 година

влошаване на германската икономика

Икономиката на Германия удари рязко спирачка през 2018-а година, отбелязвайки най-слаб растеж от пет години насам в резултат на отслабване на потребителските разходи и на някои ключови експортни пазари, показват предварителни данни на федералната официална статистика Destatis.

Брутният вътрешен продукт на водещата европейска икономика се увеличи през изминалата година с едва 1,5% след солидна експанзия от 2,2% през 2017-а година. Въпреки че икономиката на Германия нарасна устойчиво за девета поредна година, това е най-слабият растеж от 2013-а година насам.

Доста слабото поведение на германската икономика през отминалата година е в резултат на охлаждането на глобалната икономика, търговското напрежение, провокирано от политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп "Америка на първо място" и рисковете за излизане на Великобритания от ЕС в края на март 2019-а година без споразумение между двете страни.

"Германската икономика нарасна за девета поредна година, въпреки че растежът загуби възходящата инерция", посочи Destatis, добавяйки, че растежът се дължеше главно на вътрешното търсене с оглед на повишено потребление на домакинствата и на държавните разходи през 2018-а година.

Крайните разходи на домакинствата нараснаха с 1,0%, но след повишение с 2,% през 2017-а, докато правителствени разходи - с 1,1% след увеличение с 1,4% година по-рано.

В същото време дълготрайните бизнес инвестиции се увеличиха с 4,8%, като инвестициите в строителството нараснаха с 3,0%, а тези за машини и оборудване - с 4,5 на сто.

Износът през 2018-а година се повиши с 2,4%, но при повишение на вноса с 3,4%, като негативната нетната търговия отне 0,2 процентни пункта от растежа на германската икономика.

Федералната статистика отбеляза, че германската икономика вероятно е нараснала слабо през последното тримесечие на 2018-а година, след като през периода юли - септември се сви с 0,2% на тримесечна база (първо понижение от началото на 2015-а година). Това означава, че водещата европейска икономика вероятно ще избегне опасността да се окаже в т.нар. "техническа рецесия" (две или повече поредни тримесечия на отрицателен икономически растеж).

Икономиката на Германия обаче ще остане изправена пред сериозни предизвикателства и през 2019-а година с оглед на факта, че експортно-ориентираният бизнес зависи в значителна степен от нарастващите глобални рискове, които варират от евентуален Брекзит без сделка, до продължаващи размирици във Франция и от нарастващия протекционизъм в САЩ до икономическо забавяне в Китай.

Забавянето на китайската икономика е от особено голямо значение, тъй като това е най-големият търговски партньор на Германия и основен двигател на немските корпоративни печалби. Германия също така е третият най-голям износител в света и нейното икономическо състояние зависи от това на другите големи икономики.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени