Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция призовава за ревизия на Дейтънското споразумение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дейтънското мирно споразумение за Босна и Херцеговина непременно трябва да бъде преразгледано. Това мнение изрази турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на пресконференция с хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович в Анкара снощи.

Мотивите на турския лидер са, че подписаното през 1995 г. споразумение „до момента не е донесло решение за бъдещето на Босна и Херцеговина.“ Ердоган допълни, че ревизирането на договора трябва да стане с активното участие на Организацията на обединените нации.

По повод избора на хърватския член на колективното президентство на Босна и Херцеговина през октомври миналата година, срещу който Загреб възрази, турският държавен глава призова за уважение към волята на гражданите и посочи, че Босна и Херцеговина има нужда от единството на трите народа.

Бошняци, сърби и хървати трябва да гледат едни на други с очите на мира, а Турция ще им помага за това, добави Реджеб Ердоган.

Според Колинда Грабар-Китарович стабилността на Босна и Херцеговина е от стратегическо значение и тя не е възможна без сътрудничество между хърватите и бошняците. Хърватската президентка посочи, че между Анкара и Загреб няма открити въпроси.

На срещата е обсъдено сътрудничество в сферите на енергетиката и транспорта, подписано споразумение за културно сътрудничество в периода 2019-2021 г. и изразено желание стокооборотът между двете страни да достигне $1 млрд. В момента стокообменът между двете страни е наполовина по-малък.

Според турския президент Хърватия винаги е била най-голям поддръжник на присъединяването на Турция към ЕС.

Реджеп Ердоган изтъкна, че провеждането на тристранна среща Босна и Херцеговина-Турция-Хърватия е възможно след формирането на властта в Сараево.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна