Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на седмичните молби за помощи при безработица в САЩ до 213 хиляди

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица се понижи до 5-седмично дъно и продължава да се задържа недалеч от неговото 49-годишно дъно, което е пореден знак за продължаващото силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика и в началото на новата година.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 12-ти януари се понижиха с 3 000 до 213 000 при осреднената прогноза на финансовите пазари за 220 000. Това представлява най-ниско ниво на молбите за помощи при безработица от пет седмици насам и е факт въпреки частичното спиране на дейността на федералното правителство. В резултат на временното затваряне на редица федерални офиси, през предходната седмица до 5-ти януари 10 454 федерални служители бяха принуди да подадат за пръв път молби за помощи при безработица. Общите заявки обаче продължават да задържат не много далече от тяхното 49-годишно дъно от 202 000, достигнато през седмицата до 15-и септември (най-ниско ниво от седмица до 12-ти ноември 1969 година).

Молбите за помощи при безработица все още остават далеч под важното ниво от 300 000 вече повече от три години (за 202 поредни седмици), като това е най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. Като процент от общата работна сила молбите за помощи при безработица остават в едно от най-ниските нива от 60-те години на миналия век.

Заявките за помощи при безработица на четириседмична осреднена база за седмицата до 12-ти януари се понижиха с 1 000 до 220 750, след като преди около три месеца те удариха дъно от 206 000 (най-ниско ниво от първата седмица на декември 1969-а година).

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 5-и януари пък се увеличиха с 18 000 до 1,737 милиона, след като десет седмици по-рано удариха 45-годишно дъно от 1,630 милиона (най-ниско ниво от края на юли 1973-а година). По този начин продължаващите молби за помощи остават за 89-а поредна седмица трайно под важната бариера от 2 милиона броя – нещо, което се беше случило за последно през далечната 1973-1974 година.

Данните са пореден знак, че пазарът на труда продължава да бъде доста силен повече от девет и половина години след последната икономическа рецесия, като за сега няма сигнали за спад при разкриването на нови работни места въпреки засилващите се притеснения относно здравето на икономиката на САЩ, неотдавнашните сериозни трусове на пазарите на акции и временното принудително спиране на дейността на част от федералната администрация, което навлезе в 27-я си пореден ден.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна