Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растежът на китайската икономика се забави през 2018 до 28-годишно дъно

Икономиката на Китай продължи да се охлажда през последното тримесечие на изминалата година в резултат на търговската война със САЩ, което доведе в рамите на 2018 година до нейната най-слаба експанзия от близо три десетилетия насам, показват данни на Националното статистическо бюро на страната.

За цялата изминалата година брутният вътрешен продукт на Китай нарасна с 6,6% - най-слаб растеж от 1990-а година насам и след като през 2017-а година втората по сила световна икономика се разшири с 6,8% (низходяща ревизия от 6,9%). Въпреки това забавяне, растежът на китайската икономика се представи малко по-добре от заложената от властите в Пекин цел за експанзия от 6,5 на сто.

Според изчисления на Ройтерс, нетният износ на Китай дефакто е отнел от икономически растеж цели 8,6 процентни пункта. Дори ако Китай и САЩ успеят да постигнат търговска сделка в близките месеци, анализатори смятат, че това няма да бъде панацеа за Китай, или за китайския износ с оглед на отслабващото търсене в глобален план.

Само в рамките на последното тримесечие на 2018-а година растежът на БВП на Китай отслабна очаквано до 6,4% на годишна база от 6,5% през третото тримесечие, отбелязвайки най-слаба експанзия от глобалната финансова криза през 2009-а година, посочи Националното статистическо бюро. На тримесечна база БВП се повиши през четвъртото тримесечие с 1,5% след експанзия с 1,6% през периода юли - септември.

Нарастващите признаци за слабост на икономиката на Китай, която генерираше близо една трета от световния растеж през последните години, подхраниха тревогата за рискове пред глобалната и навредиха на печалбите на редица фирми по цял свят, вариращи от технологични гиганти като Apple до големи производители на автомобили, съобщава Ройтерс.

Властите в Пекин обещаха повече подкрепа през настоящата година за намаляване на риска от масови загуби на работни места, но отхвърлиха възможността за нови масиран стимулиращи политики, като тези, на който Китай разчиташе в миналото и които бързо ускоряваха навремето темповете на икономическо растеж, но оставяйки в същото време планина от дългове.

Очакванията за по-сдържани стимулиращи икономиката мерки карат редица анализатори да вярват, че условията вероятно ще се влошат допълнително, преди нещата да започнат да изглежда по-добре и с оглед на това прогнозират по-нататъшно забавяне на растежа на БВП на Китай през настоящата година до 6,3 на сто.

Междувременно Националното статистическо бюро представи и малко по-добри от очакваното данни за основните икономическо показатели на Китай за последния месец на 2018-а година.

Индустриалното производство през декември нарасна на годишна база с 5,7% след повишение с 5,4% през ноември и очаквания за по-скромно увеличение с 5,3%, като в рамките на изминалите 12 месеца растежът на индустриалното производство се забави очаквано до 6,2% от 6,3% през първите единадесет месеца на 2018-а година.

Продажбите на дребно пък се повишиха през декември с 8,2%, надвишавайки очакванията за запазване на ноемврийското темпо на растеж от 8,1%, а в рамките на последните 12 месеца се повишиха с 9,0% след увеличение с 9,1% през периода януари - ноември 2018-а година.

Дълготрайните бизнес инвестиции нараснаха през периода януари - декември с 5,9% след аналогичен растеж през първите 11 месеца на миналата година и очаквания за известно подобрение до 6 на сто. Това представлява най-слабо увеличение на дълготрайните инвестиции в Китай от 22 години насам с оглед на предприеманите регулаторни мерки срещу по-рисковото финансиране и целящи ограничаване на огромните държавни и на задълженията на местното самоуправление в страната.

Инвестициите в недвижима собственост се увеличиха през цялата 2018-а година с 9,5% до 12 трлн. юана след повишение 9,7% през първите 11 месеца. Продажбите на жилища пък нараснаха през миналата година с 14,7% (спрямо 2017-а) след повишение с 14,8% през първите единадесет месеца на 2008-а, като само в рамките на декември растежът на жилищните продажби се подобри до 13,6% на годишна база от 13,3% през ноември. Мнозина икономисти обаче прогнозират, че това забавяне на жилищния пазар ще продължи и дори ще се задълбочи през настоящата година.

Тези последни данни предполагат, че китайският икономически растеж остава слаб в края на 2018-а година според миналите стандарти, но вероятно се представя малко по-добре спрямо опасенията на редица анализатори и икономисти благодарение отчасти на неотдавнашната политика за подновяване на мащабните инфраструктурни проекти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени