Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин предупреди за "черни лебеди" и "сиви носорози" в условията на икономически спад в Китай

Президента на Китай Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай трябва да бъде нащрек за опасността от финансови рискове, известни като "черен лебед" и "сиви носорози", пред които е изправена забавящата се икономика на страната, заяви президентът Си Цзинпин пред висшите членове на Комунистическата партия.

Агенция Синхуа посочи, че китайският президент е инструктира длъжностните лица да "предотвратяват и обезвреждат големи рискове" в редица области - политика, идеология, общество, наука и технологии - "за осигуряване на здравословна икономика и социална стабилност".

На финансов жаргон терминът "черен лебед" представлява непредвидимо и доста рядко пазарно събитие с екстремни финансови последици, докато "сивият носорог" е голяма, видима и много вероятно заплаха, която обаче се пренебрегва.

Речта идва непосредствено, след като Националното статистическо бюро представи данни, показващи, че китайската икономика отбеляза през миналата година най-бавния си растеж от почти три десетилетия насам.

Агенция Ройтерс пък съобщи, че Си Цзинпин е заявил пред местните власти да постигнат "баланс между стабилизирането на растежа и отхвърлянето на рисковете" и че "зомби компаниите - фирми с много големи дългове - ще бъдат разтворени правилно".

Проблемите с китайския икономически растежа се усложняват от търговското напрежения със САЩ.

Някои експерти отбелязват, че Комунистическата партия е загрижена, че икономическото забавяне може да предизвика граждански вълнения и искат да бъде избегне друг инцидент, подобен на този на площад "Тянанмън" през 1989-а година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна