Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давос: МВФ не ревизира съществено икономическите си прогнози, посочи Кристин Лагард

Кристин Лагард - изпълнителен директор на МВФ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник Управляващият директор на Международния валутен фонд се опита да отслаби опасенията относно занижените прогнози на фонда за глобална икономическа експанзия. В интервю за телевизия CNBC от Давос Кристин Лагард призна обаче, че размерът на рисковете се е увеличил заедно с ускоряването на темповете, с които те могат да се материализират.

Понижението на прогнозите на МВФ за растежа на световната икономика с 3,5% за тази и с 3,6% за 2019-а година (от оценка през октомври за експанзия с 3,7% и през двете години) "не е голяма промяна", подчерта тя.

Според бившият френски финансов министър нестабилността се е повишила значително само в рамките на половин година. Тя обаче посочи, че пазарите са взели предвид това и че ценните на финансовите активи са се движили "драматично" в продължение на няколко месеца, преди да се стабилизират.

Развитите икономики ще бъдат особено силно засегнати, смята Кристин Лагард, визирайки растящите рискове. Импортните тарифи, въведени по време на търговската война между САЩ и Китай, започват да имат последствия, "колкото и малки да са те", каза шефът на МВФ и отбеляза, че не вижда край на преговорите между Вашингтон и Пекин, както и в случая с оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз.

Процесът на Брекзит може да бъде удължен във времето, но дори и най-добрият сценарий би довел до търкания и щети, предупреди тя. Шефът на МВФ подчерта и новите споразумения за свободна търговия между САЩ, Канада и Мексико и 11-те членове на Транс-Тихоокеанското партньорство.

Освен това Кристин Лагард посочи, че затягането на кредитирането в Китай и подходящите икономически стимули биха били благоприятни политически мерки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!