24 януари е международният Ден на сладоледа.
Най-полезният вид сладолед е млечният, защото има най-малко мазнини и малко калории. Без вреда за здравето той може да се яде 2-3 пъти седмично, според диетолога в руската клиника по лечебно хранене „Хранене и биотехнологии” доктор Елена Ливанцова, предаде БГНЕС.
Тя поясни, че наведнъж е добре да се изяждат не повече от 100 грама. Най-добрият вариант е натуралният сладолед, който съдържа минималното количество изкуствени добавки, консерванти и аромати, т.е. колкото по-малък е списъкът на съставките, толкова по-добре ”, обясни Ливанцова, цитирана от РИА „Новости“
Ползите от яденето на сладолед са много. Той съдържа калций и фосфор, които участват в регулирането на костния метаболизъм и поддържат здрави кости и зъби, както и калий и магнезий, които имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. В допълнение, сладоледът има витамини от група В, които са полезни за централната нервна система, казва диетолог.
Според нея, японски учени провели проучване на ефекта на сладоледа върху производството на серотонин и допамин – хормони, които влияят за доброто настроение. Резултатите от експеримента са показали, че сладоледът има благоприятен ефект върху производството и на двата хормона.
В същото време преяждането със сладолед може да доведе до определени здравословни проблеми, твърди гастроентерологът от същата клиника Владимир Пилипенко.
„Проблемът със сладоледа е, че продуктът е студен. Ако ядете много от него, можете да раздразните стомаха си и това може да доведе до появата на оплаквания, характерни за гастрит“, допълва лекарят.
Хората, които не понасят млечна захар (лактоза), както и пациенти, които имат проблеми с разграждането на мазнини и пациенти с панкреатит, е по-добре да откажат да ядат сладолед, тъй като може да бъде вредно за здравето им, казва Пилипенко.