Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наоми Осака на втори пореден финал в Големия шлем

Наоми Осака се радва след поредния уинър.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четвъртата поставена Наоми Осака е втората финалистка на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Японката се наложи над №7 в схемата Каролина Плишкова от Чехия с 6:2, 4:6, 6:4 след почти 2 часа игра под затворения покрив на „Род Лейвър Арина“ в Мелбърн.

Така Осака се класира на втори пореден финал в турнирите от Големия шлем след триумфа на US Open и записа 13-а поредна победа в най-престижната четворка в тениса. Ако победи и на финала в събота, Наоми ще стане първата с две поредни титли от Шлема след Серина Уилямс през 2015 г. Освен това шампионката, независимо дали ще бъде Осака или Петра Квитова, ще оглави за първи път в кариерата си световната ранглиста на 28 януари.

21-годишната азиатка спечели лесно първия сет с пробиви в третия и седмия гейм. Тя беше аплодирана от трибуните от актрисата Никол Кидман.

В следващата част Осака поведе с 40:0 при сервис на Плишкова в третия гейм, но чехкинята се измъкна. В десетия японката изигра нервен сервис гейм и Каролина я проби, с което изравни и сетовете.

В заключителната част азиатката направи брейк за 2:1, след като преди това отрази три точки за пробив. При 5:4 Осака сервираше за спечелване на срещата. Тя стигна до мачбол и го реализира след намеса на „ястребовото око“, което установи, че топката след начален удар е закачила линията и това е ас.

Наоми Осака завърши с 56 печеливши удари (15 от тях асове) и 30 непредизвикани грешки (3 двойни). При Плишкова съотношението беше 20-21.

Финалистките Петра Квитова и Осака не са се срещали до момента. Чешката левичарка стигна до двубоя за титлата без загубен сет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени