Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уилбър Рос: САЩ са все още "на километри" от търговска сделка с Китай

Уилбър Рос, министър на търговията на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви в четвъртък, че Съединените щати са все още "на километри" от постигането на търговска сделка с Китай и че окончателното решение е малко вероятно да бъде постиганото на преговорите през следващата седмица.

В интервю за телевизия CNBC Уилбър Рос посочи, че очаква през следващата седмица голяма делегация от Китай да посети САЩ, за да продължат търговските преговори, но отбеляза, че е твърде рано да се каже кога ще бъде постигната сделка.

"Бихме искали да сключим сделка, но това трябва да бъде сделка, която ще работи и за двете страни. Ние обаче все още сме "на километри" от подобна търговска сделка", каза той и добави, че има "сносен шанс", че двете най-големи икономики в света ще сложат край на търговския си спор, но отново подчерта, че окончателното решение е "малко вероятно" да бъде постигнато през следващата седмица.

"Честно казано, това не би трябвало да е изненадващо", посочи Рос, отбелязвайки, че Вашингтон и Пекин имат "много въпроси за решаване". За да възобнови нормалните си търговски отношения с азиатската държава, администрацията на Тръмп ще трябва да сътвори "структурни реформи" и "наказания".

Уилбър Рос представи списък с важните теми за решаване, започвайки с "непоносимо големия търговски дефицит" с Китай. "Другият проблем е бъдещето. Това е китайския план 2025-а година, според който те ще се опитат да доминират в световните високотехнологични индустрии. Ние трябва да се защитим от това. Третата област е свързана с американските компании, които извършват бизнес в Китай, като те трябва да имат достъп до пазара, трябва да имат равни условия, не трябва да бъдат обект на неуважение към техните права на интелектуална собственост".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна