Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французи спечелиха евротитлата при спортните двойки в Минск

Джеймс и Сипре по време на награждаването.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Французите Ванеса Джеймс и Морган Сипре спечелиха титлата при спортните двойки на европейското първенство по фигурно пързаляне в Минск (Беларус) и донесоха исторически златен медал за страната си от шампионат на Европа.

Джеймс и Сипре поведоха след кратката програма, а тази вечер се представиха стабилно във волната и събраха сбор от 225.66 точки. Това е първа титла за Франция при спортните двойки от 1932 година насам.

Те получиха 149.11 точки за своята волна програма, в която Джеймс допусна грешка при комбинацията от скокове.
Оценките на французите за волната програма и в общия сбор са нови световни рекорди при спортните дуети. Предишните върхови постижение отново бяха на Джеймс и Сипре - съответно 148.37 и 221.81 точки.

На втора позиция с 218.82 точки останаха двукратните европейски шампиони и защитаващи титлата си от миналата година Евгения Тарасова и Владимир Морозов от Русия. Двойката беше близо до това за вземе трета поредна титла, но рускинята направи груба грешка при комбинацията от скокове, която ги лиши от златото.

Трети изненадващо завършиха дебютантите Александра Бойкова и Дмитри Козловски от Русия с 205.28 точки, които бяха четвърти след кратката програма, но се представиха убедително във волната и получиха трета по сила оценка.

В петък европейското първенство продължава с ритмичния танц при танцовите двойки и волната програма при жените. И в двете категории има българско участие. При дуетите Теодора Маркова и Симон Дазе са с първи стартов номер, а състезанието започва в 11.40 часа българско време. От 17.00 е надпреварата при жените, където с 18-и стартов номер (последна в предпоследната група) ще играе шампионката на България Александра Фейгин. В сряда 16-годишната Фейгин зае историческото за България при жените девето място в кратката програма на шампионат на Европа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени