Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" отхвърли официалните обвинения, повдиганти от САЩ спрямо китайския технологичен гигант

Федералните прокурори обвиняват китайската компания в нарушаване на американските санкции срещу Иран и за кражба на търговски тайни

Администрацията на президента Доналд Тръмп представи обширен набор от действия - включително наказателни - срещу китайския технологичен гигант Huawei Technologies Co., като обвиненията идват само няколко дни преди подновяване на ключовите търговски преговори между САЩ и Китай, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

В понеделник вечерта федералните прокурори обвиниха "Хуавей" в нарушаване на американските санкции срещу Иран, както и за кражба на търговски тайни от американски бизнес партньор, описвайки компанията като пренебрегваща законите на САЩ, докато се опитва да прави бизнес в страната.

Случаите, съдържащи се в отделни обвинителни актове в Бруклин, Ню Йорк и в щата Вашингтон, бяха описани от високопоставени служители на министерствата на правосъдието, търговията и на вътрешната сигурност в първия ден, след като федералното правителство отново започна да работи след 35-дневно спиране и само два дни преди очакваното подновяване на търговските преговори на високо ниво между САЩ и Китай във Вашингтон (на 30-и и 31-ви януари).

В повдигнатите обвинения се твърди, че компанията Huawei е нарушила американските санкции, като е използвала хонконгска "куха" фирма за продажба на оборудване в Иран. Компанията също така е обвинена в кражба на търговски тайни, включително технология зад роботизирано устройство, което американската T-Mobile използва за тестване на смартфони. Няколко от дъщерните дружества на Huawei и главният финансов директор Мън Ванчжоу също ще бъдат подложени на наказателни обвинения. Г-жа Мън беше арестувана през миналия месец в Канада, докато сменяше полети. Китай поиска нейното освобождаване и предупреди за отмъщение срещу американски и канадски ръководители.

Ескалиращата глобална кампания на САЩ срещу Huawei разгневи Пекин, който през последните седмици задържа редица чужди граждани по подозрение за застрашаване на националната сигурност на Китай като ответна мярка, въпреки че китайските власти продължават да отричат ​​всякаква връзка.

В специално изявление във вторник китайският технологичен гигант Huawei отрече да е извършил някое от нарушенията, цитирани в американски обвинителни актове.

"Компанията Huawei е разочарована да научи за обвиненията, повдигнати срещу нея. След ареста на финансовия директор Мън Ванчжоу, компанията потърси възможност да обсъди с Министерството на правосъдието на САЩ течащото разследване, но запитването беше отхвърлено без никакво обяснение. Компанията отрича, че тя или нейно дъщерно дружество или филиал са извършили някое от твърдените нарушения на американското законодателство, изложени във всяко от обвиненията, нито има представа за каквото и да закононарушение от страна на г-жа Мън и вярва, че американският съд в крайна сметка ще стигне до същото заключение", се посочва в изявлението на "Хуавей".

Азиатските борси реагираха предпазливо негативно на повдигнатите от САЩ официални обвинения спрямо Huawei.

Китайският фондов индекс Shanghai Composite се понижи с 0,5%, преди обаче да приключи днешната търговия с по-скромно понижение от 0,1%, индексът Hang Seng - с 0,28%, австралийският ASX200 - с 0,53%, индексът на борсата в Сингапур - с 0,29%, а на борсата в Тайван - с понижение от 0,82%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна